Istorijski

AUSTRALIJAN OPEN UVODI VELIKU PROMJENU ZBOG NOVAKA: Đoković se žalio, zato se turnir sad mijenja!

Autor Nikola Lalović

Direktor Australijan opena Kreg Tajli najavio je jednu bitnu promjenu na Australijan openu za sledeću sezonu.

Australijan Open 2021.
Izvor: Profimedia

Australijan open je najavio velike promjene i od 2024. godine pa nadalje prvi grend slem u sezoni trajaće 15 dana! Razlog za to su dugi noćni mečevi i nabijen raspored, a na takav korak se priprema i Rolan Garos.

U prethodnim godinama su posebno najbolji teniseri mnogo govorili o ovim problemima jer su oni koji redovno igraju poslednje mečeve na centralnim terenima poput Novaka Đokovića često bili natjerani da igraju do kasno u noć. Sada će neke stvari konačno da se pomere sa mrtve tačke i slijede nam promene. 

"Slušali smo odgovore igrača i navijača i uzbuđeni smo što možemo da ponudimo rešenje koje će do minimuma smanjiti kasne završetke mečeva i donijeće fer i pravedniji raspored na terenima. Dodatni dan će ovo doneti i poboljšaće raspored kako za navijače tako i za igrače. Sada će prvo kolo biti igrano tri dana umjesto dva dana što će navijačima dati dan više nevjerovatnog tenisa, zabave, hrane i porodičnog vremna. Svake godine naš tim radi naporeno kako bi navijače doveo na događaj na kome osećaju da postoji nešto novo i zanimljivo. Ovo je nova prilika da najveći sportski događaj u svijetu koji se dešava u januaru dodatno poraste", rekao je u zvaničnom saopštenju Kreg Tajli, direktor Australijan opena. 

Ovo znači da će dan više pre svega rasteretiti početak takmičenja kada je najviše mečeva na programu i da će se manje žuriti sa duelima prvog kola. Već u drugom kolu kada na turniru ostane 64 tenisera ima manje problema sa rasproredom.