Ko je on?

BIO U ZATVORU ZBOG PEDOFILIJE, A TVRDE DA JE BOLJI OD NOVAKA: BOGATI AMERIKANAC JE BIO SKANDAL MAJSTOR, ALI I ŠAMPION!

Autor Miloš Miranović Izvor mondo.rs

Bil Tilden je imao život obilježen tragedijama, smrtima, skandalima, ali i vrhunskim tenisom. Sada tvrde - bio je bolji od Novaka.

Izvor: Profimedia

Procurila je nova lista, a prema njoj Novak Đoković nije ni blizu toga da bude najbolji teniser ikada! Kako je javio sajt "Tennis database" za razliku od Novaka koji je na čelu ATP liste bio 378 nedeja Amerikanac Bil Tilden je najbolji na svijetu bio 723 nedelje!

Ovaj legendarni teniser je tenisom počeo da se bavi početkom dvadesetog vijeka, a posvetio se sportu nakon niza tragedija u porodici koje su ga obilježile. Tokom karijere su ga pratili slava, pobjede, trofeji, ali i skandali i na kraju je mnogo toga o njegovom životu ostalo nerazjašnjeno. 

Od 1920. do 1930. je obilježio cijelu deceniju u amaterskom tenisu, osvojio je deset grend slemova, da bi u narednih nekoliko godina bio najbolji profesionalac na svijetu. Ali ko je bio on? 

BOGATAŠKO DIJETE OBILJŽENO SMRTIMA!

Vilijam Tilden rođen je 10. februara 1893. godine u Filadelfiji u jako bogatoj porodici. Njegovo troje braće i sestara koji su rođeni prije njega su jako rano umrli, a i roditelje mu je smrt odnijela prerano. Otac mu je bio Vilijam Tilden senior, poznati trgovac i političar, a majka Selina Pej, poznata pijanistkinja koja je patila od rijetke Brajtove bolesti.

Umrla je kada mu je bilo 18 godina, dok je oca izgubio sa 22, kada je poginuo i njegov stariji brat Herbert. Upao je u depresiju iz koje ga je izvukao tenis koji je igrao od malih nogu. Krenuo je da dominira na turnirima, pa je tako 1920. počeo redovno da uzima trofeje svuda. 

Bio je jako bogat i prije tenisa, ali mu je uspjeh na terenu omogućio još mnogo novca koji je trošio na skupe hotele, provode, ali i na finansiranje predstava na Brodveju gdje je producirao, režiorao, ali čak i igrao u nekim predstavama!

OPTUŽBE ZA HOMOSEKSUALIZAM I PEDOFILIJU 

U novembru 1946. godine je pred kraj karijere uhapšen na Beverli Hilsu i optužen da je obljubio 14-godišnjeg dječaka. Prema navodima optužnice sa dječakom imao seksualni odnos u vozilu, a na licu mjesta je potpisao priznanje. 

Osuđen je na godinu dana zatvora, a odslužio je sedam i po mjeseci, što mu je praktično završilo karijeru. Dobio je i uslovnu kaznu na pet godina, koja mu je onemogućila putovanja i svela njegove prihode na novac koji je dobijao od privatnih treninga.

Ponovo je uhapšen u januaru 1949. godine nakon što je u svoje vozilo primio 16-godišnjeg stopera, koji je tada ostao anoniman. Tek godinama kasnije se otkrilo ko je bio u pitanju kada je on otkrio da je zbog Tildenovog napada godinama kasnije imao mentalne, fizičke i emotivne probleme. Tilden je ostao 10 mjeseci u zatvoru, a čuveni teniser je zbog slave i poznanstava uspjeva da dobije mnogo blaže kazne nego što bi to bio slučaj sa nekim drugim. 

Na kraju je preminuo 1953. godine kada je sa 60 godina srce otkazalo u hotelskoj sobi u kojoj je bio smješten, samo godinu dana nakon što je primljen u tenisku Kuću slavnih.

Tagovi