Ostali sportovi

TOMIĆ: CRNOGORSKI PARAOLIMPIJCI U OVOJ GODINI NA PET ŠAMPIONATA

Autor Mia Stanković Izvor RTCG

Crnogorske paraolimpijce u ovoj godini očekuje nastup na dva svjetska i tri evropska prvenstva, Evropskim univerzitetskim i Evropskim igrama mladih paraolimpijaca, najavio je predsjednik Paraolimpijskog komiteta (POK) Igor Tomić.

Izvor: MONDO

On je kazao da bi crnogorski paraolimpijski pokret za mjesec mogao da otvori novu stranicu učešćem na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu.

"Očekujemo i zvaničnu potvrdu za učešće našeg snoubordera Andreja Šibalića na prvim Zimskim paraolimpijskim igrama u istoriji crnogorskog paraolimpijskog pokreta", rekao je Tomić u intervjuu agenciji MINA.

On je podsjetio da je Šibalić krajem prošle godine postao prvi klasifikovani crnogorski sportista u zimskim sportovima.

"Osvojio je i prve bodove na Evropskom kupu u holandskom Landgrafu. Ima izgledne šanse da dobije jedno od 11 mjesta bipartitne komisije za nastup na Paraolimpijskim igrama", rekao je Tomić.

Prema njegovim riječima, POK se u skladu sa tim očekivanjima i ponaša.

"Šibalić intenzivno radi u rodnom Žabljaku sa poznatim snouborderom Vukom Šarovićem. Željno iščekujemo momenat kada će se, možda već u Pekingu, poslije olimpijskih zavijoriti crnogorska zastava i na Zimskim paraolimpijskim igrama", rekao je Tomić.

On je naglasio da je to jedina kockica koja nedostaje u mozaiku da upotpuni veliki progres i razvoj crnogorskog paraolimpijskog pokreta.

"Nadam se da će nastup Šibalića u Pekingu biti dobra uvertira za još jednu uspješnu godinu, poslije istorijske 2021. i paraolimpijse medalje Filipa Radovića. Očekuje nas uzbudljiva godina sa puno velikih takmičenja", rekao je Tomić.

Govoreći o programu za 2022. godinu, Tomić je kazao da su najveća očekivanja od stonotenisera i Svjetskog prvenstva u Granadi početkom novembra.

"Nastupiće Radović i Luka Bakić i biti kandidati za svjetsku medalju, jedinu koja nam nedostaje u riznici našeg paraolimpijskog pokreta”, rekao je Tomić.

Prvi čovjek crnogorskog paraolimpijskog pokreta kazao je da će Radović i Bakić nastupiti na masters turnirima u Laškom, Parizu i Kosta Bravi, kako bi sakupili bodove za nastup na šampionatu.

"Radujemo se i činjenici da će Stonoteniski savez Crne Gore biti domaćin prvog sankcionisanog međunarodnog turnira za osobe sa invaliditetom Montenegro para open, od 2. do 4. juna u Podgorici. To je još jedan veliki iskorak za sport osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori", rekao je Tomić.

On je najavio da je POK u ovoj godini veliki akcenat stavio na razvoj mladih kadrova.

"Evidentan je porast broja talentovanih sportista nakon Igara u Tokiju, koji će svoje iskušenje imati na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca, gdje tradicionalno imamo sjajne nastupe. U Pajulahtiju, od 27. juna do 3. jula, predstavljaće nas troje sportista, u dva sporta - plivanju i stonom tenisu", rekao je Tomić.

On je najavio da mlade plivače prethodno očekuje i masters turnir u Linjanu zbog obavezne klasifikacije.

"Naš Ilija Tadić je prije nekoliko dana imao sjajan nastup na koledžu Univerziteta Notr Dam u trci na 50 jardi. To obećava pred njegov nastup na mastersu u Indijanapolisu, a sve u susret Svjetskom prvenstvu u portugalskoj Madeiri od 12. do 18. juna", rekao je Tomić.

Paraolimpijce, kako je kazao, u saradnji sa Studentskim sportskim savezom očekuje i nastup na Evropskim univerzitetskim igrama u Lođu od 16. do 24. jula, gdje će medalju sa prethodnih Igara braniti stonoiteniserka Slobodanka Gurešić.

"Prvi put ćemo se pojaviti i na Evropskom prvenstvu u džudou za osobe bez vida, na kojem će nas od 2. do 9. septembra u Kaljariju predstavljati Adnan Kujović sa trenerom Enesom Camićem", rekao je Tomić.

Prema njegovim riječima, planirano je da Crna Gora sa još jednim kolektivnim sportom, košarci u kolicima, nastupi na Evropskom prvenstvu C divizije u julu u Sarajevu.

"Nadamo se da će naši košarkaši, koji su prošle godine napravili veliki iskorak nastupima u Balkanskoj i NLB ligi, prvi put izaći na velliku scenu", rekao je Tomić.

Predsjednik POK najavio je da će Crna Gora imati predstavnika i na Evropskom prvenstvu u parabiciklizmu u Austriji, kao i da će krovna asocijacijacija sporta osoba sa invaliditetom podržati nastup šahista na Šahovskoj olimpijadi u Rusiji.

"Kada su u pitanju golbalisti, koji su prošle godine zadržali status člana A divizije, ovu godinu iskoristićemo za njihov jak progres i razvoj učešćem na nekoliko jakih turnira. Poseban iskorak biće nastup golbal kluba Nikšić, koji predstavlja reprezentaciju Crne Gore, u Ligi šampiona", rekao je Tomić.

On je saopštio da će Nikšić biti domaćin drugog turnira, od 21. do 23. jula.

“Parastrijelci će nastupiti na dva Svjetska kupa u Njemačkoj i Francuskoj”, rekao je Tomić.

Tomić je istakao da je, otkazivanjem šampionata svijeta u Kobeu, svjetska paraatletika vjerovatno ostala bez velikog takmičenja ove godine.

"Smatram da tu ne gubimo ništa, jer ćemo dati prostor našim mladim atletičarima da se kroz sankcionisane svjetske mitinge afirmišu, a novi prođu klasifikaciju. Planiran je nastup na Gran pri mitinzima u Parizu i Jesolu, kao i na regionalnim mitinzima u Splitu, Zagrebu i Kruševcu”, rekao je Tomić.

On je saopštio da će POK, sa klubovima članicama, biti domaćin i oganizator tradiciopnalnih turnira – Podgorica open u stonom tenisu, Trofej Podgorice u atletici, Memorijal Mira Topović u sjedećoj odbojci, kao i državnih prvenstava u atletici i stonom tenisu.

“Usvojili smo novi pravilnik o kategorizaciji sportista sa inavliditetom, što nam daje dodatni kvalitet, ali i obavezu. Unaprijedili smo i naš medicinski tim, odnosno proces oporavka i rehabilitacije sportista, kroz partnerstvo sa Privatnom zdrastvenom ustanovom Fizio tim”, rekao je Tomić.

On je istakao da je garant realizacije zahtjevnog programa jak i složan paraolimpijski tim koji, pored sjajnih sportista, čine i 11 nacionalnih trenera, kancelarija i organi POK.

"Siguran sam da će naši sportisti i ove godine sjajnim rezultatima ispisati još jednu stranicu u istoriji crnogorskog paraolimpijskog pokreta, a sve u susret narednim igrama u Parizu 2024. godine", rekao je Tomić.