Košarka

Pešić više nije selektor Srbije!

Autor Bojan Jakovljević

Neočekivan prekid saradnje.

Izvor: MN Press

Iskusni košarkaški trener Svetislav Pešić nije više selektor Srbije! Kako prenosi "SportKlub", osvajač svjetskog srebra i olimpijske bronze u prethodnih godinu dana napušta kormilo nacionalnog tima. Ova odluka dolazi kao veliko iznenađenje u srpskoj košarci, jer se očekivalo da Pešić predvodi nacionalni tim i u narednom ciklusu.

Odlaskom selektor Svetislava Pešića nastavlja se trend u Košarkaškom savezu Srbije. Ostavku je podnio predsjednik Saša Danilović, a doskorašnji direktor reprezentacije Dragan Tarlać postao je nedavno sportski direktor Bajerna iz Minhena i već je učestvovao u stvaranju tima za novu sezonu. Na kraju je i Pešić napustio mjesto na klupi nacionalnog tima, što je vjerovatno i najmanje očekivani odlazak ovog ljeta.

Svetislav Pešić svoj drugi mandat na klupi reprezentacije završava sa dva odličja - srebrom na Mundobasketu čiji su domaćin bili Filipini, Japan i Indonezija, odnosno bronzom na Olimpijskim igrama u Parizu. Tokom prvog mandata, između 2000. i 2002. godine Pešić je reprezentaciju tadašnje Jugoslavije vodio do zlata na Evropskom prvenstvu u Turskoj i Mundobasketu čiji su domaćin bile SAD.

Pored toga je Svetislav Pešić izgradio jednu od najvećih trenerskih karijera u evropskoj košarci. Još kao igrač bio je šampion Evrope u dresu Bosne, a zatim je kao trener to ponovio na klupi Barselone. Predvodio je još i Albu, Lotomatiku, Dinamo iz Moskve, Crvenu zvezdu, Bajern, kao selektor Njemačke bio šampion Evrope...