Košarka

HRVATSKA NIJE USPJELA, JANIS ODVEO GRKE U PARIZ! Ništa od senzacije u Atini

Autor Mladen Šolak

Reprezentacija Grčke plasirala se na Olimpijske igre, dok će Hrvati propuštiti i ovu smotru.

Izvor: FIBA

Reprezentacija Grčke pobijedila je Hrvatsku 80:69 u finalu kvalifikacija za Olimpijske igre u Pireju i tako izborila olimpijsku vizu. Još od Pekinga 2008. čekali su Grci da se plasiraju na najveći turnir i uspjeli su to pod vođstvom Janisa Adetokumba, protiv Darija Šarića, Marija Hezonje i ostatka hrvatskog tima koji će propustiti druge Olimpijske igre zaredom, jer se nije kvalifikovao ni za Tokio.

Ranije u nedelju, plasman je izborio hrvatski trener Aleksandar Aco Petrović i njegova selekcija Brazila, ubjedljivom pobjedom protiv Letonije, domaćina kvalifikacionog turnira u Rigi.

Reprezentacija Hrvatske u Atini je već napravila iznenađenje kada je u grupnoj fazi deklasirala Slovence i Luku Dončića (108:92), potom je u polufinalu savladala Dominikansku Republiku 90:77, ali za još jedno čudo nije imala snage. Grci su i u subotu, ubjedljivom pobjedom protiv Slovenije (96:68) najavili da su potpuno spremni da iskoriste šansu da odu u Igre i to su dokazali i u finalu.

  • Hrvatska: Goran Filipović, Džejlin Smit 4 (7 asistencija), Borna Kapusta, Filip Krušlin, Mario Hezonja 15, Dario Šarić 14 (12 sk), Ivan Vraneš, Danko Branković, Mateo Drežnjak 15, Dario Drežnjak 2, Ivica Zubac 19 (12 sk), Toni Nakić.
  • Grčka: Tomas Vokap 6, Janulis Larencakis 3, Dimitris Moraitis, Vasilis Toliopulos 5, Nik Kalates 14 (3/6 za tri, 11 asistencija), Panajotis Kalaicakis, Jorgos Papajanis 19, Vasilis Haralampopulos, Kostas Papanikolau 8, Janis Adetokumbo 23 (8 sk), Kostas Adetokumb
  • Grčka će igrati u Grupi A Olimpijskih igara, uz Australiju, Kanadu i uz tim koji će doći iz kvalifikacija koje se održavaju u Španiji. Poslednji učesnik biće pobjednik meča Španija - Bahami.