AUUUUU

NBA AS SE OBRUKAO! SVI MU SE SMIJU ZBOG IZJAVE: Mi smo MIJENJALI pravila da bi "mekani" Evropljani mogli da igraju!

Autor Nemanja Stanojčić

Gilbert Arenas dao je izjavu koja se definitivno neće dopasti ljudima u Evropi...

Izvor: Youtube/djvlad/printscreen

Izjave pojedinih sportista ponekad podignu veliku buru, nema sumnje da će tako biti i sa riječima Gilberta Arenasa. Bivši NBA as i trostuki učesnik Ol-stara uporedio je evropsku i američku košarku i to na ne baš fin način. Prema njegovim riječima Amerikanci su promijenili pravila i sve "smjekšali" kako bi košarkaši iz Evrope mogli da dođu da igraju tamo.

Između ostalog tvrdi kako su košarkaši iz Amerike mnogo čvršći, spremniji i da su zato pravila promijenjena. "NBA liga je oduzela agresiju. Uradili su to kako bi se otvorili ka Evroligi. Kada su prvi put počeli da dolaze ovdje, bilo im je previše grubo, nijesu uspjeli da se snađu. Vremenom su pravila smekšala. Nisu to uradili zbog Amerikanaca, već zbog internacionalaca", rekao je Arenas u svom podkastu.

Očigledno je da mu smeta što se u današnje vrijeme toliko priča o Nikoli Jokiću, Luki Dončiću, Janisu Adetokumbu, Viktoru Vembanjami... "Kada kažu da će Evropljani da vladaju ligom u narednih pet godina, šta mislite zašto je to tako? Više trojki, dodavanja, kretnje bez lopte. To nije naša liga, to nije američki stil, to je evropski stil. Kreni na prodor, izdrži odbranu i dodaj loptu na šut za tri."

Izgleda da je "zaboravio" da je jedan od igrača koji je promijenio ligu bio Stef Kari. "Sada je liga za tri poena, jer kopira evropski stil. Šta je bilo u tim Sansima koje je vodio Majk D'Antoni, šta nijesu radili? Odbranu. Bilo je samo da se igra, da ne prave faulove i da se postigne što više poena. To je bila cijela poenta D'Antonija. To je liga iskreirala, žele što više takvih momaka, kako bi proširili biznis."

Po njemu šut nije toliko bitan, već način vođenja lopte. "Sjećate se koliko su pričali o globalnoj ligi, globalna igra i slično. Kako da postane globalno ako je previše fizički naporno za njih? Morali su da nađu način kako da postoje unutar igre, da stvore više prilika, više šutera, da mogu da prežive. Ovi mogu da postanu šuteri. Ko od Evropljana najbolje barata sa loptom?", zaključio je Arenas.

Mnogi su komentarisali njegove riječi, među njima i novinar iz Denvera Rajan Blekburn koji je postavio video uz zanimljivu poruku. "Ništa me ne bi učinilo srećnijim nego da Srbija osvoji Olimpijske igre ovog ljeta", napisao je Rajan.