Košarka

"REPREZENTACIJA? KURŠLUS, PRAVE JE PO NACIONALNOM KLJUČU!" Bura zbog nacionalnog tima i ekspresan odgovor: LAŽEŠ!

Autor Nikola Lalović

Zlatko Jovanović tvrdi jedno, Nihad Đedović drugo, a u BIH košarci ne fali skandala...

Izvor: MN Press

Sijevaju varnice u Bosni i Hercegovini! Sukob oko reprezentacije se javio između nekadašnjih košarkaša koji su nastupali za BIH Zlatka Jovanovića i Nihada Đedovića.  Sve je počelo gostovanjem nekadašnjeg košarkaša Borca, Igokee, Bosne i Slobode iz Tuzle u "Jao Mile" podkastu gdje je rekao da se reprezentacija BIH sklapa po "nacionalnom ključu". 

"Kada kažeš nekome reprezentacija, svi smatraju, to je ‘vau’. Ja sam tako kao klinac uvijek smatrao, ali kad odeš tamo i vidiš kakav je to kuršlus, ti ne bi vjerovao. Ja sam i dan danas blizak sa ljudima u Savezu, ali vjerovatno si čuo, bio ti je Feliks Kojadinović u podkastu, kako se raspoređuju igrači, iz kojeg entiteta, koliko ove vjere, koliko one. Ne možeš da selektiraš ekipu od 12 igrača za kvalifikacije ako ne rasporediš tačno, dajem primjer, četiri pravoslavca, četiri katolika i četiri igrača islamske vjeroispovesti”, rekao je Jovanović.

Na to se ubrzo oglasio Nihad Đedović, košarkaš Unikahe i bivši igrač Barselone, Albe, Bajerna, Bosne i Virtusa. On je odmah rekao kako Zlatko Jovanović laže i negirao je ovako nešto. 

"Apsolutna laž! Neka dotični argumentuje ‘primjer’ sastavljanja košarkaške reprezentacije BiH po principu četiri Bosanca, četiri Srbina i četiri Hrvata i stručnog štaba jedan Bosanac, jedan Hrvat i jedan Srbin ili kako već god. Neka nađe jedan roster gdje se ekipa sastavljala po odabiru ko je koje vjere i iz kojeg entiteta dolazi. Neće naći, jer nema nikad nije ni bilo. Uvijek su bili pozivani isključivo najbolji bez ikakvog nacionalnog prefiksa niti je to o čemu dotični priča ikada bila tema u reprezentaciji, a imao sam priliku da igram mnogo godina za reprezentaciju i sa dotičnim baš to jedno njegovo reprezentativno iskustvo. Bilo je milion mana, ali su svi dolazili igrati sa guštom i prelazilo se preko sitnih organizacionih problema sa osmjehom i šalom. Svi smo bili kao jedno, ali ova izjava dotičnog ili ti ga ‘primjer’ je potpuna budalaština! Vrlo jeftina priča", napisao je Đedović.