Košarka

JOVANOVIĆ: MALO VIŠE SMO SE POTROŠILI PROTIV LONDONA, NEĆE NAM BITI LAKO!

Autor Anđela Pešić

Pobjedom protiv Londona (78:68), Budućnost Voli je održala korak za vodećima u grupi B Evrokupa, samim tim je zadržala šanse za jedno od prva četiri mjesta koja donose prednost domaćeg terena u prvoj rundi nokaut faze.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

,,Plavi“ su trenutno na diobi četvrtog mjesta i imaju isti skor (8-5) kao Pariz (poražen u gostima od Gran Kanarije) i grčki Promiteas (u gostima savladao Hamburg). Pariz je dobio međusobni meč u ,,Morači“, a dva rivala se sastaju 8. februara u francuskoj prijestonici, dok je Promiteas bolji međusobno od ,,plavih“ zbog ubjedljivije pobjede na svom terenu.

Prvo mjesto u grupi zauzima Gran Kanarija (11-2), dok Turk Telekom (kod kuće bio siguran protiv Slaska) i Hapoel (u gostima porazio Trento) imaju po devet pobjeda i četiri poraza.

Iako matematički još nijesu, realno su iz trke za prva četiri mjesta otpali London (5-9) i Hamburg (4-9), dok Trento (2-11) i Slask (1-12) mogu još samo da se nadaju plasmanu u plej-of (da budu među osam)…

Izazovan raspored

U preostalih pet kola, Budućnost gostuje Parizu, Trentu i Turk Telekomu, a dočekuju Hapoel i Gran Kanariju. Dakle, ,,plavi“ igraju sa četiri direktna konkurenta, od kojih su u prvom dijelu savladali samo Hapoel, i to u gostima.

“Ja sam zadovoljan sa mojim momcima, a kad nijesam zadovoljan, onda, prije svega, to njima saopštim. Ono što sam naučio sa ovom ekipom jeste da od nje može sve da se očekuje. Može da odigra jako dobru utakmicu, ne prosječnu nego iznad toga i stvarno kvalitetno protiv kvalitetnijih protivnika i da pobijedi. Ali, može da se desi i ono drugo, na moju iskrenu žalost”, ističe trener ,,plavih“ Vladimir Jovanović.

Raspored je težak i izazovan, ali jedno od prva četiri mjesta nijesu i nemoguća misija. Naravno, potrebno je da Budućnost u kontinuitetu igra dobro.

“Da bismo napravili to, a sigurno ćemo pokušati, treba da dobijemo nekog od favorita, ako hoćemo da idemo gore. Raspored je i jeste i nije dobar. U goste nam dolazi i Gran Kanarija. Kad se ,,posložimo“, mislim da izgledamo bolje”, dodaje Jovanović.

Na pitanje koga je od pomenutih konkurenata lakše stići i prestići, a u ovom trenutku, po pozicijama na tabeli, ,,najdostižniji“ su Pariz (u Podgorici slavio 77:74) i Hapoel (Budućnost ga savladala u gostima), Jovanović odgovara:

“Naš problem je ,,sajz“, nije vještina. Kada igramo protiv ekipe koja je veća i fizički potentnija, kao što je Pariz, bez obzira što smo mi ovdje protiv njih odigrali 33 ili 35 minuta jako dobru utakmicu, oni te ,,melju“ i ,,melju“, jer su veliki i fizički potentni. I Hapoel ima taj kvalitet. Za takve utakmice morate da budete jako motivisani i morate da iskoristite svaku njihovu slabost, a to nije lako, jer i mi imamo slabosti”, istakao je trener ,,plavih“.

Pod pritiskom kod kuće

Budućnost je protiv Londona slavila bez većih problema, jer gosti u ,,Morači“ nijednom nijesu vodili.

Nakon prve četvrtine, za zaborav za obje ekipe, kada je napad u pitanju (13:7), Podgoričani su do odmora došli do dvocifrene prednosti i, uglavnom, kontrolisali tu razliku, i zbog toga što su šuterski proradili u nastavku (pogodili svih pet trojki u drugom poluvremenu), dok su odbranom gradili prednost u prvih 20 minuta.

“Poslije meča u Grčkoj, očekivao sam reakciju svog tima i oni su je pokazali. Sve vrijeme, prije svega, pričam o našem defanzivnom pristupu, jer je veoma važno da igramo dobru odbranu. U prvom poluvremenu smo odigrali savršenu odbranu, ali na drugom kraju terena smo promašivali lake šuteve. Pod nekim smo pritiskom kada igramo kod kuće, to je očigledno. Momci igraju sa dušom, sa ogromnom energijom, ali ponekad odigraju lošije. Zato koristim priliku da ih odbranim. Prvo poluvrijeme je bila prava slika ovoga o čemu govorim”, rekao je Jovanović.

Jovanović ističe da je ,,u drugom poluvremenu bila potpuno drugačija slika“.

“Prije svega, London je pokušao i uspio da bude mnogo čvršći, a mi više nijesmo mogli da pronalazimo lake šuteve. Bili smo prinuđeni da igramo na 10 metara od koša i morali smo da nađemo drugi način, sa jednim plejmejkerom koji je igrao 33 minuta. To je previše. Bel-Hejns je odigrao sjajnu utakmicu na obje strane terena i našli smo način da pobijedimo. Čestitam igračima, bili su, po mom mišljenju, veoma dobri u posljednje dvije utakmice. Volio bih, ako je moguće, da ostanemo na istom putu i u narednom periodu”, zaključio je Jovanović.

Bel-Hejns: Dobili smo neki zamah

Zbog povrede Igora Drobnjaka, a čekajući, eventualno dolazak novog igrača na toj poziciji (rok za Evrokup je 7. februar), Tre Bel-Hejns je sam na svojim plećima morao da iznese organizaciju igre Budućnosti.

Za nešto više od 33 minuta igre, kanadski košarkaš je protiv Londona upisao 14 poena, istina, uz loše procente šuta (13-4 iz igre), ali je podijelio 10 asistencija, te upisao četiri skoka.

“Dobili smo neki zamah u drugoj polovini sezone. Imali smo veliku pobjedu u Ljubljani protiv Cedevita Olimpije proteklog vikenda i to je dobro za nas i za naše samopouzdanje”, rekao je Bel-Hejns.

Teško protiv FMP-a i zbog velike potrošnje sa Londonom

Prije pobjede protiv Londona, Podgoričani su ostvarili važnu pobjedu u gostima protiv Cedevita Olimpije, koja je ,,plave“ vratila u trku i za treće mjesto.

Da bi ostali na tom kursu, Podgoričani u subotu moraju u ,,Morači“ da savladaju i FMP, koji je, takođe, u trci za treće ili četvrto mjesto pred početka plej-ofa…

“Malo više smo se potrošili protiv Londona, koji, takođe, ima velike igrače u odnosu na nas i fizički treba da se pojavite na terenu da biste ih dobili… FMP ove sezone igra jako dobru i stabilnu košarku. Imaju dovoljno dana da pripreme meč, ,,gladni su“, tim je dobar spoj mladosti i iskustva, ti stranci imaju ozbiljan kvalitet. Neće nam biti lako. Tre Bel-Hejns se potrošio protiv Londona, igrao je 33 minuta, moraće neko drugi da istupi. Ja se nadam da ćemo biti dobri”, rekao je Jovanović.