Neponovljivi

ZVEZDA JE POSTALA ŠAMPION EVROPE, A ONI SU BILI HEROJI IZ SENKE! Mnogi ovo ne znaju o slavnoj generaciji crveno-belih

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Obojica su za klupski sajt evocirali uspomene na nezaboravnu sezonu 1990/91 Crvene zvezde.

Izvor: MN Press

Crvena zvezda je pre 31 godinu zauvek ušla u istoriju evropskog fudbala pobedivši u finalu Kupa evropskih šampiona Olimpik iz Marseja. Istorijske sezone prisetio se i legendarni čuvar mreže i član generacije koja je pokorila Evropu i svet – Zvonko Milojević. On je tada bio perspektivni golman iza neprikosnovenog Stevana Dike Stojanovića i živo pamti svaki detalj, kao i nezaboravni meč u Bariju, na stadionu "Sveti Nikola".

"Finalnog meča se sećam iz dva razloga. Prvi je što je Zvezda postala prvak Evrope, a drugi je da sam tada završio vojni rok, tako da sam spojio lepo i korisno, a Zvezda me je častila i pobedila", rekao je Milojević za klupski saj.

Kroz osmeh se legendarni golman priseća i te sezone za pamćenje: "Bio sam u vojsci dok se Zvezda takmičila, ali se prisećam da je odlučujuća utakmica bila kada smo prošli dalje protiv Grashopersa. To je bila ključna utakmica u Zvezdinoj evropskoj avanturi. Da smo ispali tamo, ništa od ovoga ne bi bilo, ali eto, Zvezda je posle nerešene utakmice na Marakani pobedila u Švajcarskoj i prošla. Nakon toga je Zvezda osvojila titulu prvaka Evrope u Bariju, a potom i postala prvak sveta u Tokiju, gde sam i ja dao svoj doprinos".

Izvor: MN Press

Govorio je Miloje i o trenutnom timu crveno-belih, na čijoj klupi sedi njegov kum Dejan Stanković ali je i naglasio da je teško ponavljati uspehe.

"Iz godine u godinu sve je teže ponavljati uspehe. To je tako u sportu. Mnogo je teže ponoviti nešto, nego doći na sam vrh, ali Zvezda ima jednu izuzetno talentovanu generaciju. Momci igraju dobro i uspešno ih vodi moj kum Dejan Stanković. Time što je dva puta za redom osvojena dupla kruna, Zvezda je pokazala koliki kvalitet poseduje. Taj kvalitet bi uz malu nadogradnju, trebao da pruži i određene rezultate u Evropi. Iako je to dosta teže nego u domaćem prvenstvu, nadam se da ćemo iz godine u godinu biti sve bolji, i verujem, jednom dostići nekadašnji nivo", zaključio je Milojević.

"Statistika tako kaže..."

Izvor: MN Press

Sećanja na taj meč evocirao je i Vlada Stošić, koji je sa Miodragom Belodedićem skupio najviše nastupa te sezone i na to je ponosan."To je bila najuspešnija godina u istoriji Crvene zvezde. Imao sam sreću da uz Belodedića imam najviše nastupa u toj sezoni, tako statistika kaže. Tako da, godina je bila izuzetna u svakom pogledu. Mislim da su Dragan Džajić i Ljupko Petrović, koji su radili na sastavljanju ekipe, to vrhunski odradili, ali su u isto vreme imali sreću da u sastavu imaju stvarno vrhunske fudbalere".

Dotakao se Stošić i novijih uspeha crveno-belih, ali i naglasio da je Zvezda dominantna na ovim prostorima.

"Zvezda već pet godina uzastopno osvaja titule u Srbiji, čime pokazuje da se stabilizovala u tom delu Evrope i da ide istim onim putem kojim je Zvezda išla od svog osnivanja. Smatram da novac ima veliku ulogu u uspesima na evropskom nivou, a to je na našim prostorima dosta teško imati. Zvezda će i dalje držati primat u Srbiji i na Balkanu, a naravno da bi svi mi voleli da ponovo dođe dan kada će Zvezda da bije bitku za osvajanje nekog od tri evropska trofeja. Zvezda će uvek biti velika i jaka, ali za velike uspehe na evropskom nivou, potrebno je dosta novca", zaključio je Stošić.

Na godišnjicu osvajanja titule, Crvena zvezda je na svom sajtu objavila i razgovor sa legendarnim Miletom Belodedićem, koji je u tandemu sa Ilijom Najdoskim bio noćna mora napadačima i u Jugoslaviji i u Evropi.

"Samo smo dodavali Jugoviću"

Dragiša Binić, Miodrag Belodedić, Siniša Mihajlović
Izvor: MN Press

"Uvek sam se trudio da igram svoju igru, ali sam morao da budem oprezan, baš zbog te pozicije. Nisam smeo da uklizavam, jer sam igrao preblizu šesanesterca i svaki prekršaj je prekid i prilika za protivnika. Bilo je mnogo opasno, tako da sam morao da čekam, blokiram, razmišljam", rekao je Belodedić.

Put do finala Kupa evropskih šampiona bio je i više nego uzbudljiv: "Teško je objasniti taj put. Ta čudna utakmica protiv Grashopersa, posle Dinamo, Bajern. Neobjašnjiva greška golmana i odbrane. U finalu nismo uspeli da se ofanzivno nametnemo, ali smo igrali našu igru. Na nama u odbrani je bilo da distribuiramo loptu Jugoviću, a onda dalje on da je deli, dok mi praktično nismo ni gledali šta će da urade napadači, već smo se vraćali nazad. U slučaju da se izgubi lopta, da je ponovo osvojimo i krenemo u novi napad".

Siguran je bio sa bele tačke u čuvenoj penal seriji protiv Marseja, u kojoj je Zvezda pobedila 5:3 i podigla najvredniji trofej. "Nisam toliko često šutirao penale, pogotovo u Rumuniji. U Srbiji već i jesam, ali tad je bilo da ukoliko je nerešen rezultat u prvenstvu, šutiraju se penali, tako da mi je i to pomoglo. Na kraju, svi smo pogodili sa bele tačke...".

Poseban odnos su navijači imali prema Belodediću i to ne zaboravlja. "Stalno sam slušao severnu tribinu i Delije. Ljupko je nekad znao da nam kaže: 'Stanite i čujte ovo', a mi se okrenemo ka tribini, dok srce hoće da iskoči. Zvezda je za mene zaista bila i ostala pozitivna emocija".

Danas je i on sam navijač Crvene zvezde i pomno prati sve uspehe koje klub ostvaruje. "Srećan sam kad vidim da Zvezdi dobro ide, pogotovo u Evropi. Zvezda treba tu da bude stalno, tu joj je mesto. Danas je fudbal drugačiji, praktično kad se uđe u grupnu fazu, to je u rangu Barijevskog uspeha", poručio je dvostruki evropski šampion - sa Steauom i Zvezdom.

Tagovi