Dosta je!

NEĆU DA PRIČAM O KOŠARCI DOK UBIJAJU DECU! Stiv Ker se gušio u suzama zbog strašnog masakra

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Trener Golden Stejta nije mogao da se podvikne.

Izvor: Twitter/Golden State Warriors/Printscreen

U osnovnoj školi u Teksasu ubijeno je najmanje 19 učenika i nastavnog osoblja, a u toku dana povodom toga su se oglasili mnogi poznati sportisti.

Najpotresnije je bilo obraćanje Stiva Kera, trenera Golden Stejt Voriorsa koji je bio u suzama pred meč njegovog tima sa Dalasom. 

"Neću da pričam o košarci, jer me to ne zanima. Otkako smo završili trening 14-oro dece je ubijeno 500 kilometara odavde i sa njima njihova učiteljica. U poslednjih deset dana smo imali stariju crnkinju ubijenu u supermarketu u Bafalu. Imali smo ljude u azijskoj crkvi ubijene u Kaliforniji, a sada imamo decu ubijene u školi", počeo je Ker, a onda je povisio ton:

"Kada ćemo da uradimo nešto?!?", zapitao se on! 

Sa suzama u očima nastavio je sa svojim obraćanjem. 

"Dosta mi je da sedim ovde i nudim saučešće neutešnim porodicama. Umoran sam od izgovora, od minuta ćutanja, dosta je! Postoji 50 senatora sada koji odbijaju da donesu zakon o proveri kod kupovine oružja. I postoji razlog zbog kog to neće da urade, da bi ostali na vlasti. Da li ćete nastaviti da stavljate svoju želju za moći ispred života naše dece?", zapitao se on.

A onda nastavio:

"Igraćemo utakmicu večeras, ali hoću da svako ovde pomisli na svoje dete, unuka, majku, brata, sestru... Kako bi se osećali da se nekome vama ovo desi?"

Zvezde ženske NBA lige su se takođe pobunile, a Nataša Klaud iz Vašington Mistiksa je bila najglasnija.

"Mislim da je svima jasno šta se dešava u ovoj državi, šta se desilo u Teksasu, šta se desilo u Bafalu ni nedelju i po dana ranije. Mi imamo problem u ovoj državi, ne samo sa dominacijom belaca već imamo problem sa pucnjavama. Ova utakmica nije bitna, ali 18 života koji su izgubljeni u osnovnoj školi, pričamo o tome što naša deca ne mogu bezbedno da idu u školu", rekla je ona.

Iskusna 30-godišnja šuterka Vašingtona je kao i Stiv Ker pozvala političare i senatore na odgovornost. 

"Naša država ne radi svoj posao i ne radi se o tome da se oduzme nekome pravo da nosi oružje, već da se donesu normalni zakoni o oružju. Ne možemo da nastavimo da pravimo iste greške i da nastavimo da dozvoljavamo se ne radi ništa zbog novca, zbog profita. Vreme je da promenimo zakone o oružju", zaključila je ona.