Košarka

ŠOK! RUSKI KLUBOVI SE NE VRAĆAJU U EVROLIGU I EVROKUP! Predsednik CSKA poručio: Vlada RUSOFOBIJA, ne napuštamo Moskvu

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Andrej Vatutin nema nameru da igra na neutralnim lokacijama poput Beograda ili Atine...

Izvor: MN Press

Odluka je zvanična, ruski timovi su izbačeni iz Evrolige i Evrokupa. U pitanju su četiri tima - CSKA, Zenit, Uniks i Lokomotiva Kubanj. Oni neće moći da nastave takmičenje u tim evropskim takmičenjima. Zbog toga se postavlja pitanje šta će biti u budućnosti.

O tome je nedavno pričao i Nebojša Čović koji se zapitao kakva je perspektiva Evrolige. Sada je o toj temi pričao i prvi čovek moskovskog CSKA Andrej Vatutin. Prema onome što je rekao stiče se utisak da se ruski timovi neće vratiti u spomenuta takmičenja.

Ukoliko se to zaista ostvari i ukoliko najjači ruski klubovi ne budu deo takmičenja, jer bi sa njima verovatno otišli i sponzori što bi moglo da dovede do velikih problema.

"Hoće li se ruski timovi vratiti u evropska takmičenja? Milsim da je mala verovatnoća da s to dogodi. Postoji velika rusofobija u Evropi i teško mi je da poverujem da bi tim koji je dobio ime po ruskoj vojsci i koji je najtrofejniji tim Rusije, mogao da se vrati", rekao je Vatutin za ruski "Meč TV".

Predsednik Moskovljana je stavio do znanja svima da neće pristati na bilo kakve ucene i neutralne lokacije.

"Čak i da se to dogodi i da ne budemo izbačeni, verovatno ćemo morati da igramo na neturalnim lokacijama. Onda se postavlja pitanje da li ima smisla da na domaćem terenu igramo recimo u Beogradu ili Atini. Da li da žrtvujemo naše navijače da bismo igrali u Evroligi? Smatram da to ne bi bila dobra odluka."

"ŠENGELIJA NOSIO MASKU GODINU I PO DANA"

Izvor: MN Press

Osvrnuo se na intervju Tornikea Šengelije koji je pričao o svom boravku u ruskoj prestonici.

"Slažem se sa onim što je Šengelija rekao, nije imao uspeh kod nas, nije bio lider na terenu i van njega kao što je bio slučaj u Baskoniji. Nije ispunio naša očekivanja, vreme će reći da ko je za to kriv, da li Rusija, Moskva, CSKA, treneri ili nešto drugo, svi imamo deo krivice."

Potom je pričao o pretnjama koje je grzijski igrač spominjao da je dobijao u Moskvi.

"Naši principi će ostati isti, radićemo najbolje za naše igrače i njihove prodice bez obzira na njihovo državljanstvo. Tačno je da su i on i litvanski, poljski igrači dobijali pretnje putem društvenih mreža i putem telefona, mada je interesantno što nisu objavili iz kojih država su te pretnje stigle. Želim da naglasim da nismo uvređeni njegovim izjavama, mada je prvi put u istoriji CSKA jedan igrač nosio masku godinu i po dana i to ne onu hiruršku. Zbog globalnih problema je morao da je skine i tek tada su stvari postale lakše i za njega i za sve nas", zaključio je Vatutin.