Fudbal

ISTORIJA! ČEKALI SU OVU TITULU OD 2002: Sve je gotovo u Portugalu - ni Porto, ni Benfika, već SPORTING!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Zvanično je!

Izvor: Tanjug/AP Photo/Pedro Rocha

Posle čak 19 godina, Sporting je osvojio titulu ispred preostala dva portugalska velikana, Portoa i Benfike!

"Lavovi" iz Lisabona su pod vođstvom trenera Rubena Amorima ostvarili istorijski uspjeh, a spektakularne sezone odigrali su mladi ofanzivni vezista Pedro Gonsalveš (18 golova), lijevo krilo Nuno Santoš (šest golova, pet asistencija), a čak pet golova dao je i kapiten, poznati urugvajski defanzivac Sebastijan Koates.

Takođe, odbrana je bila ogromna snaga novog šampiona Portugala, jer je španski golman Antonio Adan (33) čak 18 puta bio nesavladan. On je tokom duge karijere bio rezerva u Realu i Atletiko Madridu, ali je prošle godine kao slobodan igrač došao u Sporting i napravio pravi potez.

Navijači Sportinga priredili su navijačima večeras veliko slavlje i feštu van stadiona, što je i bilo očekivano mjesecima unazad. Dane ovakve radosti poslednji im je priredio čuveni Mario Žardel pre skoro dvije decenije, kada je u sezoni 2001/02 dao čak 42 gola i vodio "lavove" ka tituli.

Sada su tu novi heroji zeleno-bijelih, koji su ove sezone igrali "tvrd" fudbal, uglavnom pobeđivali golom ili dva razlike, što je na svojoj koži odlično osjetila Benfika, u jako važnom trijumfu 1:0, golom Mateuša Nuneša u nadoknadi vremena.

I taj derbi je početkom februara definitivno potvrdio da je ovo Sportingova sezona, pa će se zato novi šampion Portugala prvi put vratiti u Ligu šampiona od 2017. godine.