Fudbal

CAMAJ: NIJE LAKO SA ISLANDOM, ALI SMO SPREMNI

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Crna Gora je samo jednom igrala protiv Velsa - prije 11 godina, pod Goricom u prijateljskom meču, dvije majstorije Stevana Jovetića bile su dovoljne za pobjedu 2:1.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Pretposljednji trening uoči puta za Rejkjavik i premijerni meč u četvrtom izdanju Lige nacija (petak, 20.45) odradili su večeras crnogorski fudbaleri.

Početak kao svaki početak - prepun nade, očekivanja, pozitivnih vibracija, ovoga puta doduše "isprecijan" povredama, jer Crna Gora zaista hendikepirana putuje na Island.

Nema standarnog štoperskog tandema Stefan Savić - Igor Vujačić, nema u standardnog para zadnjih veznih Marko Janković - Edvin Kuč, nema ni povrijeđene, nadolazeće zvijezde Juventusa, supertalentovanog Vasilija Adžića, nema ni Marka Bakića...

Toliko povreda poremetilo bi svaki tim, a ne selekciju koja nema preveliki roster, no selektora Roberta Prosinečkog ne napušta optimizam, a očigledno ga i prenosi na fudbalere.

Dakle, kompletna ili ne - u ovom slučaju, nažalost, aktuelno je ovo drugo, Crna Gora putuje na sam sjever Evrope po dobar rezultat: pobjedu, ili remi, protiv fizički moćnog, iskusnog i neugodnog protivnika.

Driton Camaj je fudbaler koji je u prošlom ciklusu kvalifikacija često unosio pometnju u protivničke redove - zapamtili su ga Bugari, Litvanci, djelimično i Mađari, gdje već četiri godine uspješno nosi dres Kišvarde, pokušaće da naudi i Islanđanima.

"Idemo da igramo otvorenu utakmcu, da se predstavimo najbolje što možemo i da pokušamo da izvučemo povoljan rezultat", poručio je 27-godišnji krilni napadač na današnjem brifingu.

"Na svakoj utakmici idemo na pobjedu, pokazali smo do sada da možemo da igramo sa svima. Istina je da imamo dosta povrijeđenih igrača, ali ko je spreman daće sve sebe da stignemo do povoljnog rezultata", dodao je nekadašnji fudbaler Budućnosti, Dečića, Iskre, Lovćena, hrvatskog Intera...

Islanđani su od tada igrali na dva velika takmičenja - Evropsko prvenstvo 2016. i Svjetsko 2018, dok je Jovetić i dalje najveći napadački adut crnogorskog tima.

I sada, kada je još bez kluba, više od tri mjeseca bez takmičarske utakmice...

"Ja ću prvi put igrati protiv Islanda i radujem se utakmici", dodao je Camaj.

"Nismo ih još gledali i radili analizu, ali znamo da su ekipa za respekt, nedavno su dobili Englesku na Vembliju što govori dovoljno koliko su jaki. To što su, međutim, dobili Englesku na Vembliju, ne mora da znači da će pobijeti Crnu Goru".

U fudbalu, dva i dva često nisu četiri, i oslabljeni "sokoli" mogu do dobrog rezultata, ubijeđen je Camaj.

"Gledamo sebe, našu igru i nadamo se najbolje. Oni su tipična skandinavska ekipa, igraju u jakom tempu, sa mnogo duela, trčanja, nije lako sa njima, ali opet kažem - ukoliko budemo poštovali sebe mislim da možemo da ivučemo pozitivan rezultat. Mislim da imamo kvalitet da stignemo do trijumfa u Rejkjaviku".

Driton Camaj od ove sezone nastupa u Drugoj mađarskoj ligi, ali vjeruje da silazak u niži rang nije izgubio oštrinu i prodornost, koja ga je krasila na gotovo svakom meču u dresu reprezentacije u prethodne dvije godine.

"Osjećam se dobro, spreman sam. Bilo je dosta ponuda ovog ljeta, klub me nije pustio i ostao sam. Dajem sve od sebe na svakoj utakmici, profesionalac sam, igram zbog sebe, kluba i reprezentacije. Iskreno, puno je teža Druga liga nego Prva, ali šta je tu. Do decembra imam ugovor, daću sve od sebe", govori Camaj.

Samo tri dana nakon gostovanja na Islandu, Crna Gora u Nikšiću dočekuje Vels.

Dva bitna i teška meča u kratkom periodu, Prosinečki će morati da koristi dosta igrača.

"Nedostaju nam neki vrlo važni, ali to je možda šansa za ostale da igraju, da daju sve od sebe i da se nametnu. Svi smo spremni za ovaj susret. Pritisak?Volim ga, zbog toga igram fudbal i spreman sam za to", zaključio je Driton Camaj.