Fudbal

Partizan prodao Saldanju: Pao rekord!

Autor Dušan Ninković

U nastavak sezone crno-bijeli ulaze bez Mateuša Saldanje.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Fudbalski klub Partizan završio je najveći letnji transfer - prodat je brazilski napadač Mateuš Saldanja! Kako prenosi "Mozzartsport", novi klub jednog od najboljih fudbalera crno-bijelog tima biće Ferencvaroš, koji je oborio rekord mađarskog fudbala da bi potpisao igrača koji je ovog ljeta birao mečeve na kojima će igrati za srpski klub.

Kako se navodi, Ferencvaroš plaća 5.000.000 eura za usluge napadača, a u transfer su uključeni i bonusi koji će zavisiti od učinka brazilskog napadača u novoj sredini. Partizan se već pripremio za život posle Saldanje, pošto je prethodnih nedelja dogovaran transfer napadača Lazara Romanića koji u Humsku stiže nakon boravka u Železničaru iz Pančeva, gdje je bio jedan od najbitnijih igrača.

Sa druge strane, Saldanja je veći dio ljeta čekao transfer u neku od pet najboljih liga Evrope. Pominjalo se da je Hofenhajm spreman da plati šest miliona eura, ali su se opcije značajno smanjile nakon što se u većini evropskih liga zatvorio prelazni rok. Tada su i Partizan i Saldanja morali da promijene plan, a Ferencvaroš je pokazao izuzetno zainteresovanost jer je "duplirao" dosadašnji rekord tima iz Budimpešte kada je u pitanju obeštećenje za nekog igrača.

Mateuš Saldanja će u novom klubu imati priliku da se takmiči i u novom formatu Lige Evrope, pošto je mađarski šampion nakon teške muke eliminisao Borac iz Banjaluke, boljim izvođenjem penala u Banjaluci. Saldanji će to biti prvi put u karijeri da igra grupnu fazu jednog evropskog takmičenja. Do sada je nosio dres brazilskih klubova Osaska i Bahije, igrao je za Džef junajted u Japanu, Rongčang u Kini i Nefči u Azerbejdžanu prije nego što je obukao dres Partizana.

Za tim iz Humske, koji ga je platio 1.300.000 eura prethodnog ljeta, odigrao je 40 mečeva, uz 21 postignut gol i pet asistencija. Ove sezone se nekoliko puta požalio na povrede u najbitnijim trenucima, a propustio je i važne mečeve. U Evropi je na pet utakmica postigao dva gola u prvom meču protiv Dinama iz Kijeva, a revanš protiv Genta nije ni igrao. Odigrao je samo meč prvog kola u Superligi i golom u petom minutu nadoknade donio Partizanu pobedu nad Napretkom iz Kruševca prilikom "gostovanja" u Humskoj.