Fudbal

DEČIĆ I MORNAR U PLUSU MILION EURA

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Odavno je poznato da izlazak u Evropu, osim takmičarskog aspekta, sa sobom nosi i finansijski, onaj koji već godinama fudbal izdavaja u odnosu na sve druge sportove.

Izvor: MONDO/Petar Stojanović

I dok se najveći novac okreće kad krenu glavne faze Uefinih takmičenja, nisu zanemarivi ni iznosi koji se dobijaju u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Ligu Evrope i Ligu konferencije - posebno to bude značajna “injekcija” za klubove koji dolaze i zemalja poput naše, kako pišu Vjesti.

Evropska fudbalska unija je pred start ove sezone odlučila da dodatno poveća nagradni fond za sva svoja takmičenja, jer su porasli i troškovi prevoza i smještaja za klubove, pa bi tako crnogorski šampion Dečić i da nije preskočio nijednu prepreku u Evropi dobio skoro milion eura...

Umjesto dosadašnjih 810 hiljada, Uefa je za prvaka svake zemlje i učesnika prvog kola kvalifikacija obezbijedila zagarantovanih 960 hiljada eura... Po 175.000 za učešće u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona i u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije, zatim 350 hiljada za ekipe koje su eliminisane u drugoj rundi, kao i 260.000 eura koji idu šampionima koji ne stignu do grupne faze.

Kako je Dečić već preskočio jednu prepreku u Evropi, jasno je i da će u trenutku kada završi evropsko putovanje zaraditi i više od pomenutih 960 hiljada.

Ukoliko ekipa Milorada Pekovića ne prođe Helsinki, od Uefe će zaraditi milion i 335 hiljada eura - po 175 hiljada za svaku rundu u kojoj je nastupila, zatim 550 hiljada koje dobijaju klubovi koji su takmičenje završili u 3. kolu kvalifikacija, plus pomenutih 260.000.

Za istorijski nastup u Ligi konferencije odlično će proći i Mornar... Dečić je do skoro milion eura možda mogao i da stigne bez pobjede, ali klub iz Bara je tu cifru zaradio i premašio na terenu.

Mornar će tako, ako Uefina takmičenja završi u 3. kolu kvalifikacija, zaraditi milion i 75 hiljada eura - kao i Dečić po 175 hiljada za učešće u svakoj rundi i 550 hiljada kao ekipa koja je ispala u trećem kolu kvalifikacija.

Pomenuti tandem uskoro očekuju novi evropski izazovi protiv ekipa Pakš i Helsinki, a ukoliko naprave još jedno čudo i plasiraju se u plej-of Lige konferencije, a potom završe nastupe na evropskoj sceni, na njihov račun bilo bi uplaćeno još po 375 hiljada eura.

Teško je očekivati da neki od naših klubova stigne do grupne faze, ali zanimljivo je istaći da oni koji to uspiju od Uefe dobijaju po 175 hiljada za učešće u svakom kolu kvalifikacija i zagarantovanih 3,17 miliona eura.