Fudbal

BUDUĆNOST MNOGO NAUČILA IZ PORAZA: Kod kuće ćemo sve odlučivati

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Nije Budućnost u Sofiji odigrala dobar meč, daleko od toga, ali je iz prvog okršaja protiv CSKA 1948 naučila mnogo pred revanš pod Goricom.

Izvor: MONDO/Anastasija Đonović

“Plavo-bijeli” su na stadionu “Vasil Levski” poraženi sa 1:0, ali dobili su ono što su i željeli prije puta u Bugarsku - aktivan rezultat kako bi pitanje plasmana u 3. kolo kvalifikacija za Ligu konferencije rješavali pred svojim navijačima, pišu Vijesti.

Mislim da smo prije utakmice dobro skautirali protivnika, znali smo da je njihov kapiten Radoslav Kirilov najopasniji igrač, a na kraju smo primili “glup gol” nakon našeg kornera, izgubljene lopte i kontranapada u samom finišu prvog poluvremena. Mislim da je to nešto što ne bi smjelo da nam se dešava, jer je na terenu bilo dosta nas iskusnijih - rekao je kapiten Petar Grbić, dan nakon sofijske bitke.

Ulazak mladog Vladimira Perišića i drugačiji stav “plavo-bijelih” promijenili su igru Budućnosti u drugom poluvremenu.

Svidjela mi se reakcija cijele ekipe... Imao je u tom dijelu CSKA veliku šansu nakon nove naše greške, ali mislim da smo diktirali ritam, natjerali ih da se povuku skroz i pokazali smo da tako i još agresivnije moramo da igramo u Podgorici, dodao je Grbić.

Na 90 minuta iz Sofije kapiten gleda samo kao na jedno poluvrijeme.

I da smo mi dobili 2:0 rekao bih da je tako, kod kuće ćemo sve odlučivati. Moramo da postignemo gol - to bismo morali i da je ostalo neriješeno. Ovog puta ćemo juriti i dva kako bismo, ako bude moguće, i prije produžetaka sve riješili - smatra plavo-bijeli “broj 18”.

CSKA 1948 je u Sofiji pokazao koliko je konkretan i opasan iz kontranapada, a to će posebno biti pod Goricom, jer će Budućnost morati da napada kako bi “istopila” minus jedan.

Jasno je da su ekipa koja prima malo golova, a i teško se stvaraju šanse protiv njih... Nekako im se cijela taktika zasniva na brzoj tranziciji nakon osvojene lopte, u tome su najopasniji i moraćemo da se pazimo toga. Moraćemo da budemo pametni kako bismo te kontranapade spriječili na vrijeme - objasnio je Grbić.

Nedostajalo je u prvom meču više direktnih pasova iz sredine...

Tako je, ali kada se protivnik “spusti” nije lako davati takve lopte, a zaustavljali su dobro i kontre... Oni su dali gol, mi nismo i sada ćemo morati da napadamo od prvog minuta, ali moraćemo da pazimo - na kontre, ali i na sve ostalo - kaže Grbić.

Tradicija koja kaže da crnogorski timovi nikada nisu slavili protiv bugarskih tako nije pala ni ovog puta - može li sve da se promijeni u Podgorici?

To je tradicija, poštujem je, ali mislim da ona nikada ne igra ključnu ulogu pred meč, niti stvara pritisak saigračima i meni. I da je pozitivna ne bih previše obraćao pažnju, već samo kako ćemo da obradujemo naše navijače.

Prvi meč odigran je pred oko 500 gledalaca, a kapiten je poželio potpuno drugu priču pod Goricom.

Protiv Mališeve je bila prava fudbalska atmosfera i mislim da se narod u Podgorici uželio dobrih evropskih utakmica - nadam se da će navijači ponovo biti naš 12. igrač kako bismo preskočili još jednu prepreku u Evropi - zaključio je Grbić.

Revanš meč igra se u četvrtak od 21 sat.