Fudbal

"ORANJE" ILI GORDI ALBION - KO JE DRUGI FINALISTA?

Autor Balša Janković

U dosadašnjih više od 20 dana na EP su i i Albion i “lale” imali uspone i padove, a ko ide do samog kraja znaće se večeras - nakon polufinala koje počinje u 21 sat u Dortmundu.

Izvor: Bildbyran / ddp USA / Profimedia

Engleska je pred početak Eura po svjetskim bukmejkerima bila prvi favorit za titulu, a Holandiju je s druge strane malo ko vidio među ozbiljnim kandidatima u borbi za pehar u Njemačkoj.

Šanse joj je umanjilo i to što je Ronald Kuman pred početak turnira ostao bez dvojice standarnih prvotimaca, Frenkija de Jonga i Teuna Kopmejnersa...

U dosadašnjih više od 20 dana na EP su i i Albion i “lale” imali uspone i padove, a ko ide do samog kraja znaće se večeras - nakon polufinala koje počinje u 21 sat u Dortmundu.

Englezi su to što jesu, stručna javnost je shvatila da od tima Gareta Sautgejta teško može da dobije spektakularan fudbal, ali dok god pobjeđuje - a na ovom Euru nije doživjela poraz - u selekciji “tri lava” znaju da sve ide po planu.

Izvor: Bildbyran / ddp USA / Profimedia

Nekadašnji reprezentativac je postao selektor sa najviše pobjeda na najvećim takmičenjima u istoriji engleskog nacionalnog tima i odveo ga je do trećeg polufinala na četiri posljednja velika turnira - nakon Mundijala 2018. i Eura 2021. godine. “Podbacio” je samo u Kataru 2022. kada je Francuska bila bolja u četvrtfinalu SP.

"Ovo nam je treće polufinale u posljednjih šest godina" - ako u tome ne mogu da uživam, onda gubim vrijeme u ovom poslu - poručio je Sautgejt.

Gordi Albion je u grupi osvojio pet bodova (pobjeda nad Srbijom, pa remiji sa Danskom i Slovenijom), dok je u osmini finala i četvrtfinalu na šokantan nači prošao Slovačku odnosno Švajcarsku.

Sada je na redu dvoboj sa Holanđanima, s kojima se rijetko susreću na mundijalima i evropskim šampionatima. Posljednji put su, naime, igrali 1996. na Euru kada je Engleska u grupi slavila 4:1...

Engleska nikada nije bila prvak Evrope, a Holandija jeste jednom - sa Kumanom, Gulitom, Rajkardom i Van Bastenom, strijelcem jednog od najspektakularnijih golova ikada (u finalu protiv Sovjetskog saveza).

"Pred nama je posebna utakmica, ali bila bi protiv koga god u ovoj fazi takmičenja. Strpljivo smo sami sebi otvarali put do polufinala, igrali na ozbiljnom nivou i znao sam da možemo da igramo sa svima. Pokazali smo to u grupi sa Francuskom, onda u osmini finala kada smo bili dominantni, na kraju i u četvrtfinalu jer smo preokrenuli veoma komplikovan meč" - poručio je Kuman.

Iskusni stručnjak nije mnogo mijenjao tokom Eura, uglavnom se znalo osam ili devet prvotimaca, pa je imao jasnu poruku za one koji žele da u prvih 11 bude Vout Veghorst, strijelac gola za pobjedu protiv Poljske u prvom kolu. Bio je i veoma važan i kada je ušao na teren u duelu sa Turskom.

"Vout je igrač koji ima svoje kvalitete i mi ih dobro znamo. Da li će Memfis Depaj i on igrati zajedno kao protiv Turske? Tad smo bili u minusu i morali smo da razmišljamo drugačije, da nešto mijenjamo. Ali, takva formacija nije jednostavna od prvog minuta" - kazao je Kuman.