Fudbal

MOĆNA "CRVENA FURIJA" JE PRVI FINALISTA EVROPSKOG PRVENSTVA! Španska "DJECA" OKRENULA Francuze

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Lamin Jamal je u 21. minutu postigao najlepši gol prvenstva

FUSSBALLLIEBE – Hi-Tech lopta za Euro 2024
Izvor: adidas

Fudbaleri Španije su prvi finalisti Evropskog prvenstva, pošto su na stadionu u Minhenu savladaliFrancusku rezultatom 2:1 (2:1). Golove odluke postigli su Lamin Jamal u 21. minutu i Dani Olmo četiri minuta kasnije. Prvo poluvreme je počelo dinamično. Prštalo je na obije strane, a nakon što su Španci propustili priliku da povedu preko Fabijana Ruiza, stigla je kazna već u 9. minutu. Mbape je centrirao, a kolo Muani glavom savladao nemoćnog Simona.

Ovo nije demoralisalo Špance, naprotiv. Napali su još jače, a za to je stigla nagrada.

Lamin Jamal je u 21. minutu postigao najlepši gol prvenstva. Promiješao je odbranu protivnika golobradi mladić, odapeo sa 25 metara u rašlje gola, lopta je okrznula stativu sa unutrašnje strane, a Menjon je samo uljepšao pogodak paradom.

Još nije prošla ni radost Španaca, a već su preokrenuli.

Velika gužva u kaznenom prostoru Francuske, najbolje se snašao Olmo koji je šutirao ka golu Francuza, Kunde je skrenuo loptu u svoju mrežu za potpuni preokret.

Iako je prvobitno na semaforu stajalo da je defanzivac Francuske postigao autogol, naknadno je pogodak upisan Olmu jer je lopta svakako išla u okvir gola.

U drugom dijelu igre ni jedni ni drugi nisu kalkulisali, Francuzi su po svaku cijenu hteli do gola, ali je Simon odolevao. Španci su bili opasni iz kontre, a gledali smo stvarno odličnu utakmicu.

Mbape je lukavo pokušao po zemlji u 57. minutu, ali je siguran čuvar mreže Španije. Dembele je u 60. minutu zaprijetio, ali sa istim ishodom.

Napravio je Dešan trostruku izmenu u 63. minutu, ušao je Grizman umesto Kolo Muanija, a pritisak na Špance je bio sve veći.

Pokušavali su trikolori svim silama, ali bez gola. Pritisak je rastao kako se meč bližio kraju, ali Španci nisu popuštali. Bili su disciplinovani u defanzivi, a retko su griješili.

Najbolja prilika za Francuze u drugom poluvrmeneu došla je u 76. minutu, dugo je trajao napad, lopta je na kraju došla do Ernandeza, ali je on šutirao preko gola.

Pokušavali su na sve načine, ušao je i Žiru, ali nije vrijedjelo.

Utakmica je produžena pet minuta, a nakon što je Vinčić svirao kraj uslijedilo je veliko slavlje!

Španija će u finalu igrati protiv pobijednika meča Engleska - Holandija!