Fudbal

Zvezdu dva meča dijele od 30 miliona eura: S kim će igrati za novu Ligu šampiona? Moli se da ne budu Turci

Autor Milutin Vujičić

Crvena zvezda već sada zna da će igrati u plej-ofu Lige šampiona, a za sada bi potencijalno najopasniji rival mogao da bude Galatasaraj. Ko je još potencijalni rival Zvezde za novu Ligu šampiona?

Izvor: MN Press/UEFA/Screenshot

Crvena zvezda je osvojila sedmu uzastopnu šampionsku titulu i tako već na četiri kola prije kraja Superlige može da počne da se sprema za ono što dolazi. Ne mislimo samo na Kup Srbije, gdje Zvezda želi da dođe do četvrte uzastopne duple krune, nego na Ligu šampiona koju ponovo sanjaju navijači na "Marakani".

Za učešće u njoj biće potrebno mnogo ulaganja i "renoviranja" pošto se čini da mnogo mjesta u timu škripi, tako da bi Milojević za razliku od prethodnih pokušaja da se sa Zvezdom plasira u grupnu fazu Lige šampiona - mogao da ima mnogo skuplji tim. Mogao bi da bude skuplji i od tima koji je "na poklon" dobio Barak Bahar, kada su njegovi prethodnici obezbijedili direktno učešće u grupi Lige šampiona, pošto će Vladan Milojević morati u kvalifikacije. Ali, na to je već navikao...

ZAŠTO NE DIREKTNO?

U teoriji, Crvena zvezda bi mogla da obezbijedi direktan plasman ako Dinamo Zagreb i Šahtjor ne bi bili šampioni svojih zemalja, što je malo realno da će se dogoditi.

Milojević je već dva puta Crvenu zvezdu "izveo" od prvog kola kvalifikacija do učešća u elitnom takmičenju, što nije uspio nijedan drugi trener u istoriji, a sada će imati nešto lakši zadatak. Crvena zvezda kao šampion Srbije je obezbijedila plej-of Lige šampiona, odnosno potrebno je da izbaci samo jedan tim za učešće u eliti.

Crvena zvezda će gotovo sigurno zbog koeficijenta (40.000) biti nosilac u plej-ofu, što bi u teoriji moglo da znači da će dobiti lakšeg rivala. Ali, u praksi dobro znamo da posebno u ovom takmičenju nema lakih rivala, kao i da je žrijeb "lutrija", pa zapravo može da dobije i opasnijeg izazivača nego u nekim od prethodnih pokušaja da se domogne grupne faze najjačeg UEFA takmičenja.

Izvor: MN Press/© MN press, all rights reserved

Za sada je još rano sa sigurnošću tvrditi ko bi mogli da budu rivali Crvene zvezde u plej-ofu Lige šampiona, prosto jer se igra još mnogo šampionata, dok se čekaju i rezultati prethodnih kvalifikacionih rundi. Međutim, prema nekim dosadašnjim prognozama, najjači protivnik mogao bi da bude turski Galatasaraj, ako ostane na prvom mjestu u Turskoj. Oni imaju koeficijent 31.500 što daje veliki prostor da se u povlašćene "uguraju" timovi boljih evropskih rezultata, recimo Jang bojs (34.500). Ispred njih su čak i Makabi Tel Aviv (35.500) Stankovićev Ferencvaroš (35.000) i azerbejdžanski Karabag (33.000).

U teoriji, među nepovlašćenima bi trebalo da budu Slovan Bratislava (30.500) i Bode Glimt (28.500), potencijalno i Sparta Prag (22.500) ako na kraju bude šampion Češke, dok bi u suprotnom Slavija Prag (53.000) bila povlašćena kao i Zvezda. U grupi povlašćenih očekuje se i Dinamo Zagreb, ako potvrdi šampionsku titulu u Hrvatskoj.

KOLIKO DONOSI UČEŠĆE U LIGI ŠAMPIONA?

Izvor: MN Press

Ako fudbaleri Crvene zvezde uspiju da se plasiraju u grupnu fazu Lige šampiona, važno je napomenuti da od ove sezone svi učesnici dobijaju čak 19 miliona evra samo za "ulazak" u elitu, naspram dosadašnjih 15 miliona. Takođe, ubuduće će svaka pobjeda donositi ozbiljan novac (čak 2,6 miliona evra). Dok se nagrađuje i prolazak u naredne faze takmičenja (11, 12, 15, 20 i 25 miliona evra za osvajača).

Preciznije govoreći, Crvena zvezda može da zaradi više od 30 miliona evra od učešća u Ligi šampiona, ako uzmemo u obzir i da će cijene od ulaznica za "jake" utakmice sigurno biti više nego inače, a očekuje se da na svakom meču stadion "Rajko Mitić" bude ispunjen do posljednjeg mjesta.

KAKO IZGLEDA NOVA LIGA ŠAMPIONA

Izvor: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Osnovna promjena je da više neće biti tradicionalne grupne faze. Od sezone 2024/25, u novoj Ligi šampiona učestvovaće 36 timova i grupna faza će biti pretvorena u "ligašku fazu". Tih 36 timova igraće u ligaškom sistermu, biće bodovani na istoj tabeli i svaki tim igraće osam mečeva. Više neće biti formata u kojem će timovi igrati protiv tri protivnika dva puta, kod kuće i u gostima, već će igrati osam mečevima protiv osam različitih timova - polovinu utakmica kod kuće, polovinu na strani. Dakle, Crvena zvezda će odigrati i dvije utakmice više u Ligi šampiona, što ostavlja mogućnost i za veću zaradu.

S obzirom na to svaki klub igra protiv osam različitih ekipa, da bi se zadržala regularnost - klubovi će na žrijebu biti žrijebani sa po dva tima iz svakog od četiri šešira. Ko će biti u kom šeširu, rano je još precizirati, ali jasno je da će Crvena zvezda "šetati" od trećeg do četvrtog.

Grupna faza Lige šampiona bi se igrala sve do kraja januara, a prolazak u nokaut fazu će direktno obezbijediti prvih osam. Što se tiče preostalih osam mjesta u osmini finala, njih ćemo saznati u dvomečima koji će igrati timovi rangirani od devetog do 24. mjesta. Jasno, polovina bolje rangiranih biće privilegovana na žrijebu. Svi ispod (od 25. mjesta), biće eliminisani, bez daljeg nastavka takmičenja u Ligi Evrope kako je bio ranije slučaj.