Fudbal

POLA ŽIVOTA PROVEO U BORUSIJI DORTMUND, A SAD IDE DALJE! Kapiten "milionera" odlazi nakon 12 godina!

Autor Nebojša Šatara

Marko Rojs će na kraju sezone napustiti Borusiju Dortmund!

Izvor: Profimedia

Kraj ere u "milionerima".

Marko Rojs neće produžiti ugovor s klubom poslije 12 godina, potvrdila je u petak Borusija Dortmund.

"Uprkos teškoj odluci, obostrano smo se složili da je vrijeme za novi korak u mojoj karijeri", rekao je Rojs i zahvalio klubu i navijačima, rekavši da mu je Borusija Dortmund pružila nezaboravne trenutke tokom profesionalne karijere.

"Ovo je bila moja kuća i biće teško da je napustim. Ipak, uvjeren sam da je vrijeme za nove izazove".

Tridesetčetvorogodišnji Rojs je osim "milionera" branio boje Borusije iz Menhengladbah, odakle je i stigao na "Vestfalen" za 17.1 milion evra. Debitovao je 2012. godine protiv Verdera i postigao gol u trijumfu "milionera" (2:1), a ove sezone u Bundesligi je bio strelac četiri pogotka uz tri asistencije.

Za 12 godina u seniorskom pogonu zabilježio je 168 golova i 128 asistencija, a 2019. je po drugi put izglasan za njemačkog fudbalera godine nakon 2011. godine kada je to postao kao igrač "koltova". Sa "milionerima" je osvojio Kup Njemačke 2017. i 2021. godine.

"Nevjerovatno sam zahvalan i ponosan na ovo posebno vrijeme u mom voljenom klubu. Proveo sam više od pola života u klubu i uživao u svakom danu, iako je, naravno, bilo teških trenutaka. Već znam da će mi biti teško da se oprostim na kraju sezone”, rekao je između ostalog Rojs u video poruci navijačima „žuto-crnih”, ali nije objelodanio ime novog kluba.

U dresu reprezentacije Njemačke odigrao je 48 utakmica i bio strelac 15 puta, a zanimljivo da je zbog povrede propustio čak četiri velika takmičenja - Mundijal 2014. u Brazilu i Svjetsko prvenstva 2022. u Kataru, kao i pred prvenstva Evrope 2016. i 2020. godine.