SPREMNI!

OVO JE SASTAV PARTIZANA ZA PRVI EVROPSKI MEČ: Duljaj veruje u novajlije - ekipa je skroz drugačija!

Autor Dušan Ninković

Fudbaleri Partizana evropsku avanturu počinju u predgrađu Bakua, glavnog grada Azerbejdžana, a Igor Duljaj ima odličnu situaciju u timu.

Izvor: MN Press

Počinje nova evropska sezona Partizana - crno-beli će u trećem kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu na gostovanju u dalekom Azerbejdžanu odmeriti snage protiv Sabaha! Čini se da je Igor Duljaj polako počeo da "kristališe" tim na koji će računati u predstojećoj sezoni, iako su najveća pojačanja u Humsku stigla malo kasnije nego što je trebalo.

Neki od njih, poput Aleksandra Jovanovića i Mateuša Saldanje već su pokazali da će praviti razliku u timu i da će zauzeti mesto startera, a čini se da mladi trener veruje u još nekoliko novih fudbalera. Tako će Partizan na prvi evropski meč u sezoni verovatno istrčati sa čak šestoricom igrača koji u klubu nisu bili prethodne sezone. Velike promene koje su napravljene tek treba da pokažu rezultat, a rutinski prolaz protiv predstavnika Azerbejdžana samo je jedan korak na tom putu.

Za sada se čini da Duljaj ima samo dve velike dileme - poziciju desnog beka i malo odstupanje od klasičnog rasporeda igrača u veznom redu. Aranđel Stojković je bio na terenu protiv Vojvodine u drugom kolu Superlige, ali imajući u vidu da je tek nekoliko dana u timu, očekivano je da Aleksandar Filipović kao nešto svežiji i bolje uigran sa ostatkom odbrane dobije šansu od prvog minuta u predgrađu Bakua. 

Njemu u liniji, a ispred nove "jedinice" Jovanovića, društvo će praviti mladi Ilić, kapiten Marković i novajlija Antić. Plan je da ispred igraju Frenk Kanute i Kristijan Belić, koji su fantastično "jeli" kilometre u Novom Sadu i kompletnom timu dizali borbenu gotovost na ajviši nivo. Takođe, dileme nema ni na krilima - po jednoj strani Kvinsi Menig, po drugoj Ksander Severina donosiće neophodnu brzinu koja bi trebalo da donese kapital sa dalekog istoka.

Prva prava, a možda i jedina velika dilema Igora Duljaja je mesto ofanzivnog veznog! Trener Partizana za tu ulogu ima dve različite opcije, iskusni Bibars Natho više je vezni fudbaler, a novajlija Aldo Kalulu napadač koji bi dejstvovao nešto povučenije. Kako stvari stoje, letnje pojačanje koje je na debiju u Bačkoj Topoli isključeno zbog dva žuta kartona moglo bi da dobije prednost. Po svojim fizičkim karakteristikama uklapa se u stil igre Mateuša Saldanje, ali i rezerviste Nemanje Nikolića i u paru sa njima trebalo bi najviše da profitira. 

Sa druge strane, to bi Partizanu i Duljaju dalo prostora da iskusni izraelski fudbaler uđe u kasnijoj fazi meča i smiri situaciju na terenu. Ukoliko bude potrebe, Natho će moći da pomogne prekidima, a ukoliko Partizan bude imao rezultat koji mu odgovara svako zadržavanje lopte u nogama Bibarsa Natha biće zlata vredno.

Pa, da rezimiramo... Očekivani sastav Partizana: Jovanović - Filipović, Ilić, Marković, Antić - Belić, Kanute - Severina, Kalulu, Menig - Saldanja