POČIVAJ U MIRU

TUGA - PREMINUO DVOSTRUKI OSVAJAČ ZLATNE KOPAČKE: Uzeo Ligu šampiona, obarao rekorde i dao ime slavnom napadaču!

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Jako tužne vijesti dolaze iz Portugala gdje je preminuo jedan od najvećih napadača u istoriji evropskog fudbala.

Izvor: Youtube/ FC Porto

Tragične vijesti dolaze iz Portugala gde je preminuo Fernando Gomes u svojoj 67. godini! Ovaj kultni napadač i dvostruki osvajač Zlatne kopačke preminuo je nakon duge i teške borbe sa rakom debelog crijeva.

Gomes je bio poznat kao nevjerovatan golgeter, a gotovo cijelu karijeru proveo je u Portu. Po dvije godine je proveo u Sportingu iz Hihona i Sportingu iz Lisabona, a u karijeri koja je trajala od 1974. do 1991. godine u portugalskom prvenstvu je na 404 meča dao nevjerovatnih 318 golova.

Zlatnu kopačku, titulu najboljeg strijelca Evrope, osvajao je 1983. godine kada je dao 36 ligaških golova, kao i 1985. godine kada je bio još bolji sa nevjerovatnih 39 golova u ligi, a on je i danas najbolji strijelac u istoriji Porta.

Sa Portom je osvojio bukvalno sve, a najveći uspjeh je napravio 1987. godine kada je sa timom iz Portugala osvojio Ligu šampiona. Nakon toga je kompletirao međunarodne trofeje pobjedom u Superkupu Evrope i Svjetskom prvenstvu klubova.

U Portugalu je osvojio 11 pehara, a najviše je ostao upamćen po svojoj izjavi da je "davanje golova poput orgazma". Bio je toliko popularan u svoje vrijeme da su mladi i talentovani napadači redom htjeli da budu kao on, pa se tako recimo bivši reprezentativac Portugala Nuno Gomes ne preziva tako, već mu je Gomes nadimak koji je dobio jer je davao mnogo golova!

Preminuli Fernando Gomes je naravno bio i reprezentativac Portugala za koji je na 47 mečeva dao 14 golova, a 1984. godine na Euru završio je kao treći sa Portugalom.