Fudbal

BOMBA U PREMIJER LIGI - STIŽE TVORAC ČUDA LIGE ŠAMPIONA! Znao da izbaci Juve i Bajern, znaće i kako posle Džerarda

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Španac je ponovo u Engleskoj i zameniće legendu tamošnjeg fudbala

Izvor: Profimedia

Španski trener Unai Emeri novi je menadžer Aston vile. On je u klubu iz Birmingema nasledio Stivena Džerarda, koji je dobio otkaz prošle nedelje, nakon 11 meseci. Emeri se vraća u Englesku iz Viljareala, sa kojim je prošle sezone napravio čudo u Ligi šampiona i igrao u polufinalu, nakon što je u nokaut fazi izbacio Juventus i Bajern. U Vili ga očekuje težak posao, ali i već razbuđena ekipa, koja je posle odlaska "Stivija Džija" minulog vikenda razbila Brentford 4:0 i ostvarila prvi trijumf u poslednjih pet utakmica.

Emeri (50) vodio je u Premijer ligi Arsenal u sezoni 2018/19, sa "tobdžijama" bio peti, vodio ih u seriji od čak 22 utakmice bez poraza, ali nije uspeo da ih vrati u Ligu šampiona, niti da sa njima osvoji trofej, jer je u finalu Lige Evrope izgubio protiv Čelsija (1:4). Naredna sezona, 2019/20, počela je mnogo lošije za njega u Londonu uprkos dovođenju Nikolasa Pepea, Davida Luiza, Kirena Tirnija i Danija Sebaljosa, pa je otišao iz kluba na pola sezone. Narednog leta, u julu 2020, preuzeo je Viljareal i napravio sjajne rezultate.

Pre Arsenala, Emeri je vodio PSŽ do tiitule prvaka Francuske, a u Pariz je stigao kao specijalista za evropske trofeje, jer je sa Saeviljom osvajao Ligu Evrope 2014, 2015. i 2016. godine. Međutim, za dve godine u Francuskoj nije uspeo da donese Ligu šampiona, pa ga je 2018. nasledio Tomas Tuhel.

Kada je u pitanju Džerard, njegova era u Vili nije protekla kako je planirao kada je pre 11 meseci došao iz Glazgov Rendžersa, koji je vodio do titule posle 10 godina, uz sjajne rezultate u Evropi. Na klupi nekadašnjeg šampiona Evrope, "Stivi Dži" ostvario je samo 13 pobeda u 40 utakmica, a posla ga je koštao poraz od Fulama Aleksandra Mitrovića.