Otvorio dušu

KLUB UPLATIO 250.000, ODMAH SAM KUPIO FERARI! Bio je biser Sitija i trošio 150.000 u provodu - a onda jedne noći shvatio

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Poznati fudbaler u životnoj ispovjesti govorio o tome kako je neograničeno trošio novac i u kom momentu je uoči da srlja u bankrostvo. A to mu nije bio najteži period u životu!

Izvor: Profimedia

Engleski defanzivac Majka Ričards (33) bio je veliki talenat Mančester sitija i engleskog fudbala, dres "građana" nosio je 10 godina, ali su mu povrede toliko skratile karijeru da je 2019. ostavio fudbal sa 31 godinom.

Bivši reprezentativac Engleske sad je sportski komentator, a u intervjuu za "Atletik" otkrio je kako je nezadrživo trošio novac kad je počinjao karijeru. Prvi ugovor potpisao je 2005, sa samo 17 godina i sada shvata koliko je to bila (pre)velika stvar za tako mladog momka.

"Zamislite da pređete put od toga da zarađujete 500 funti nedeljno do toga da zarađujete 5.000 nedeljno. A onda sa 5.000 da skočite na 50.000 nedeljno. Pored toga dobijate bonuse, plaćaju vas dodatno i na osnovu nastupa... Sjećam se da sam jednom dobio 250 hiljada za mjesec dana. Bio sam u trening centru i pogledao sam izvještaj o uplati. Rekao sam 'Vau, kako?'.

"Šta s tim novcem možete da uradite? Sjećam se šta sam uradio. Otišao sam pravo u prodavnicu i kupio sebi Ferari. Već sam imao Rendž rover i Aston Martin, ali sam kupio i Ferari. Pomislio sam 'Vrijeme je za to'. Uzeo sam model F430, a onda "458 Speciale".

Naravno, Ričards tu nije stao.

"Kupio sam kuću od tri miliona funti, sa sedam spavaćih soba. Živio sam sa svoja dva brata, dva rođaka i sa najboljim drugom. U kući u kojoj sam živio sam već imao dovoljno mjesta, ali to se događa kad si fudbaler. Uvijek je pitanje ko ima najveću kuću, ko ima najbolja kola. Nikad ne može da vam bude dovoljno. Uvijek morate da tražite više", dodao je Ričards.

Fudbaler je otkrio kako je jednom otišao u Los Anđeles i nizao flaše skupog šampanjca dok se provodio sa drugovima. Takođe, rekao je da je obično u provodima trošio između 20 i 30 hiljada funti. "Te jedne noći potrošio sam više od 150.000 dolara. Tu je bilo previše svega, bacali smo bakšiš i samo smo zahtijevali najveću flašu šampanjca. Koštao je malo manje od 100.000 dolara. I u tom trenutku sam počeo drugačije da gledam na sve".

Ričards se vratio u hotel i shvatio da je prevršio svaku mjeru i da bi trebalo da se vrati kući.

"Iako sam bio zakazao smještaj za mjesec dana, vratio sam se kući posle tri nedelje, rekavši sebi 'Ne mogu više ovako. Ostaću bez novca'.

Ričards je osvojio Premijer ligu, FA Kup, Liga kup i 13 puta igrao za reprezentaciju Engleske, ali su njegovu karijeru nažalost obilježile povrede. Toliko je odsustvovao sa terena dok je bio u Aston vili u sumrak karijere da je padao u depresiju.

"Trenirao sam, ali nisam igrao, a to je bilo teško. Baš teško. Ljudi pričaju o novcu, ali odlazio sam na treninge znajući da neću da igram. Pokušavao sam da sve održim motivisane, kao da sam navijačica ili nešto slično. Trudio sam se, ali zapravo sam se mučio. To je bilo prvi put u životu da sam pomislio da ne mogu da suočim sa nečim. Obično sam uvijek nalazio odgovore na situacije, a ovog puta nisam imao odgovor".

"Imao sam novac, imao sam kuću, imao sam automobile i tada mislite da ste u redu. 'O čemu imam da brinem?' i slično. Ali mučio sam se, mentalno. Stvarno je bilo teško. Bilo me je sramota da izašem iz kuće, bio sam uplašen šta će navijači Aston vile da kažu", otvorio je dušu do kraja Ričards.

Tagovi