Fudbal

OVA PRIČA NAJBOLJE GOVORI KOLIKO JE "ŠVABA" BIO VELIKI: Osim sredio licencu čuvenom klubu, a nije kročio u tu zemlju!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.ba

Ivica Osim je "sredio" licencu čuvenom Al-Itihadu iako nikada nije radio u Saudijskoj Arabiji.

Izvor: MN Press/arhiva

Cio fudbalski svijet oprašta se od Ivice Osima, fudbalske legende koja nas je napustila u nedelju u 81. godini, i to na rođendan njegovog Šturma koji je vodio do dvije šampionske titule, Lige šampiona...

Ivica Osim legenda je praktično svih klubova i ekipa u kojima je igrao ili radio kao trener, a njegove riječi i savjete zauvjek će pamtiti njegovi prijatelji, saradnici i fudbaleri, što su u razgovoru za MONDO potvrdili njegovi legendarni fudbaleri Goran Bogdanović iz Partizana i Nikola Nikić iz Željezničara.

Ali, Evropa je bila mala za popularnog Švabu, koji je stekao slavu i u Japanu gdje je radio kao trener Džef junajteda, a potom i kao selektor Japana.

Koliko se ime i djelo Ivice Osima poštovalo širom svijeta pokazuje i priča koju je opraštajući se od njega ispričao Velibor Pudar, proslavljeni golman mostarskog Veleža i otac najbolje bh. plivačice, Lane Pudar. U svojoj karijeri Pudar je prošao BIH, Grčku, Srbiju, Švedsku i Finsku, a nakon igračke karijere posvetio se trenerkoj karijeri i 2011. godine oprobao se u Saudijskoj Arabiji, gdje je radio u Al-Itihadu.

Pudar je u svom oproštaju od Osima otkrio kako je legendarni "Švabo" pomogao ovom klubu, a da nije ni kročio u Saudijsku Arabiju.

"2011. godina ja u akademiji Al-Itihada iz Džede zajedno sa rahmetli Salemom Halilhodžićem i Emirom Tufekom. Najavila se AFC (Azijska fudbalska federacija) da će doći u kontrolu radi licenciranja kluba za Ligu šampiona. Frka u klubu, sedam dana spremaju se papiri, ludnica. Dođe kontrola u obilazak akademije, njih 5 i među njima dvojica Japanaca i onako s vrata ugledaše mene od skoro dva metra i odmah upitaše odakle sam. Ja rekoh iz Bosne i Hercegovine, a on odmah upita znam li Ivicu Osima. Ja rekoh da znam i da je rahmetli Salem zajedno sa njim završio trenersku školu. Kaže Japanac Salemu 'a šta ti radiš ovdje', Kaže Salem 'ja sam šef akademije'".

"Japanac se okrenu i samo reče ostalima iz komisije 'idemo odavde, ako je šef završio školu zajedno sa Osimom onda je ovde sve u redu' i odoše. Naši nadređeni nisu mogli da vjeruju, posle ovog događaja su pročitali svaki tekst o Švabi na koji su naišli. Počivaj u miru legendo svjetskog fudbala", otkrio je Pudar zanimljivu anegdotu koja dovoljno govori o veličini Ivice Osima.

Tagovi