SVE ŠTO TREBA DA ZNATE

OTKRIVENO - NOVI DETALJI O LIGI ŠAMPIONA 2024: Potpuno novi žrijeb, OSAM mečeva u grupi!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Njemački list tvrdi da ima najnovije informacije o tome kako bi reformisana Liga šampiona trebalo da izgleda. Postoje novine u odnosu na ono što se do sada pričalo.

Izvor: Profimedia

Nova Liga šampiona sprema se da startuje od sezone 2024/25, a sada su se pojavile najnovije informacije o velikim promjenama u najjačem fudbalskom takmičenju! I ima velikih novina u odnosu na ono što se govorilo prethodnih mjeseci.

Jedna velika grupna faza biće proširena, ali ne onoliko koliko se mislilo; klubovi iz najbogatijih liga će najviše profitirati.

Dakle, o čemu se sada zapravo radi?

Prethodnih mjeseci smo imali prilike da slušamo kako će se Liga šampiona sa 32 kluba proširiti na 36 ekipa u grupnoj fazi, a sada njemački "Bild" dolazi do saznanja kako bi sve moglo da izgleda - od grupne faze do potpuno novog načina žrijebanja. Krenimo redom...

36 KLUBOVA, ALI 8 MEČEVA U GRUPNOJ FAZI

Izvor: Profimedia

Prvobitne najave su glasile da će svaki klub u toj novoj Ligi šampiona imati zagarantovano 10 mečeva protiv 10 različitih klubova tokom jesenjeg dijela takmičenja. Ipak, "Bild" kao novinu predstavlja da će se u stvari raditi o osam mečeva.

Svaki klub će igrati po četiri meča na domaćem i četiri na gostujućem terenu i to protiv osam različitih ekipa, bez revanša.

"S jedne strane osam mečeva je lakše integrisati u prenatrpan kalendar nego 10, posebno kada su u pitanju domaće lige koje imaju 20 klubova; i s druge strane u pitanju je briga o navijačima koji ne bi trebalo da budu preopterećeni putovanjima u prvoj fazi", navodi njemački list kao obrazloženje.

JEDNA VELIKA TABELA POSLE 8 KOLA

Ono što ostaje nepromijenjeno je da će grupe u ovoj fazi takmičenja nestati i da će svi klubovi biti deo jedne velike tabele. Iako će jedna ekipa igrati protiv samo osam od 35 mogućih rivala, žrijeb će odlučivati ko će protiv koga igrati.

Na toj velikoj tabeli, osam najboljih timova će proći u osminu finala, dok će ekipe od devetog do 24. mjesta igrati dodatni plej-of za plasman u tu rundu. Poraženi u tom plej-ofa bi mogli da takmičenje potom nastave u Ligi Evrope, kao što je to trenutno slučaj sa trećeplasiranim ekipama u osam grupa.

KAKO ĆE SE ŽRIJEBATI GRUPNA FAZA?

Izvor: Youtube/PrintScreen

Naravno, sa radikalno drugačijom grupnom fazom, dolazi i radikalno drugačiji žrieb. "Bild" kao ekskluzivna saznanja navodi kako će taj žreb izgledati.

Timovi se rangiraju na osnovu UEFA koeficijenata, kao i do sada, i prave se četiri šešira sa po devet ekipa. Svaki tim će iz svakog od četiri šešira izvući po dva protivnika, što je ukupno osam.

Žrijeb će potom odlučiti i koje od tih mečeva će igrati kao domaćini, a koje kao gosti. U svakom slučaju, nijedna ekipa u grupnoj fazi neće imati dva meča protiv jednog istog tima. Ovo je takozvani "švajcarski model" koji se najčešće koristi na velikim šahovskim turnirima, a UEFA očigledno vjeruje da bi on mogao da bude mnogo zanimljiviji i, prije svega, finansijski unosniji.