BOGINJA...

PIKSI, TO SE NE SME! POTEZ SELEKTORA SRBIJE O KOM PRIČA CEO SVET: Doneli mu pehar, a on nije mogao da odoli! (FOTO)

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Mnogi ljubitelji sporta smatraju da je loš znak kada dodirnete trofej pre nego što to zaslužite na terenu, ali selektor "orlova" je morao da ga dodirne...

Izvor: Profimedia

Fudbalska reprezentacija Srbije saznala je u petak da će na Svetskom prvenstvu u Kataru nastupati u grupi "G" protiv Brazila, Švajcarske i Kameruna, čiji selektor Rigobert Song ne zna nijednog igrača "orlova".

Saznali su i da će dva meča grupne faze završiti oko ponoći, kao i na kojim stadionima će igrati. Posle teškog žreba, teško da postoji iko ko veruje da će Srbija osvojiti Mundijal, ali kako stvari stoje, selektor Dragan Stojković Piksi ima baš veliku želju da podigne trofej!

Ono što mnogi smatraju za "kletvu" i "loš znak", uradio je upravo selektor Srbije posle žreba u Dohi - dodirnuo je pehar namenjen pobedniku Svetskog prvenstva!

Posle ceremonije žreba, selektori 29 reprezentacija koje su se plasirale do sada u Katar, stali su da se fotografišu pored čuvene "boginje", trofeja koji je podizalo samo osam različitih reprezentacija.

U prvom planu bio je Didije Dešan, selektor Francuske, aktuelnog prvaka sveta, a odmah do njega bio je i Piksi, njegov nekadašnji saigrač iz Olimpika iz Marseja. Sa druge strane je stajao Fernando Santoš, selektor Portugala, a pored je bio i Zlatko Dalić, finalista sa Hrvatskom pre četiri godine.

Ipak, Piksi je jedini uradio "ono što se ne sme" - dodirnuo je trofej, što se među ljubiteljima fudbala kolokvijalno smatra za loš znak. Zanimljivo je i da je Dešanov izraz lica govorio da je to ipak pehar koji samo on sme da dodiruje, kao što je uradio kada ga je doneo na binu.

Dodirivanje pehara pre nego što ga osvojite je nešto što se ranije pokazivalo kao loš predznak. Možda i najpoznatiji primer te vrste je potez Đenara Gatuza, kada je na poluvremenu finala Lige šampiona 2005. pri vođstvu Milana 3:0 dotakao poznati pehar, a njegov tim na kraju šokantno izgubio od Liverpula.

Piksi nikada nije bio bliži čuvenoj "boginji", a ko zna, možda baš on dokaže da kletva zapravo ne postoji i 18. decembra podigne trofej na velelepnom stadionu "Lusail":