Fudbal

ZVEZDINA ODISEJA - SA EVROPSKOG DNA DO MEČEVA SA VELIKANIMA: Skok od 191 mesta na UEFA listi, korak po korak!

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Evo kako su crveno-beli to uspeli.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Crvena zvezda se godinama mučila u Evropi i nije mogla dalje od "sezone kupanja" u kvalifikacijama za evropska takmičenja. Ali pre pet godina je sve to krenulo da se menja.

Počelo je protiv Florijane, nastavilo se tesnom pobedom u dvomeču sa Irtišom, a onda su krenuli da padaju i oni timovi koje ranije crveno-beli tim nije mogao da sruši. 

Zbog toga je danas na UEFA listi Crvena zvezda 34. što znači da je napredovala za neverovatno 161 mesto i ušla je u samu evropsku elitu!

SPARTA I KRASNODAR!

Te 2017. godine prvo je pala praška Sparta! Davane su male šanse crveno-belima da prođu dalje u dvomeču trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope, ali je tim Vladana Milojevića savladao rivala u oba meča i tako zakazo duel sa Krasnodarom.

A onda je "Marakana" eksplodirala. Ono što se čekalo godinama dogodilo se posle dramatičnog dvomeča u kome je u jednom momentu Vladan Milojević zaigrao na sve ili ništa i uspeo da na golove u gostima prođe dalje!

Grupna faza je odigrana sjajno sa uzetim bodom Arsenalu i dve pobede nad Kelnom. Ne samo da je stigla Evropa, nego je stiglo i proleće u EvropI! 

A onda je samo jedan promašaj Aleksandra Pešića na "Marakani" iz izgledne pozicije sprečio crveno-bele da odu čak i korak dalje te sezone! Ta sezona je završena na 119. mestu UEFA liste, a krenulo se sa 195. mesta.

LIGA ŠAMPIONA!

Naredne sezone uspelo je ono što je delovalo nemoguće, tim se kvalifikovao u Ligu šampiona! Bilo je problema u mečevima sa Spartakom iz Trnave, ali su Slovaci arhivirani, a onda smo videli epski meč sa Salcburgom.

Mora se priznati da su Australijanci bili bolji rival, vodili su sa 2:0 na svom terenu, ali su onda dva gola iz prekida donela prolazak dalje crveno-belima.

U Ligi šampiona se pamti velika pobeda nad Liverpulom i remi sa Napolijem bez golova na svom terenu, a sada je Zvezda uspela da se domogne 88. pozicije u Evropi.

JANG BOJS I OPET LŠ!

Dve sezone zaredom igrala se Liga šampiona na "Marakani". Suduva i Helsinki nisu bili problem, ali je onda došao jako težak dvomeč sa Kopenhagenom. Tih penala se još uvek mnogi sećaju i Milan Borjan je uspeo da donese trijumf crveno-belima.

Nije bilo lakše ni u plejofu kada je Zvezda igrala sa Jang Bojsom, ali su i tu izabranici Vladana Milojevića došli do prolaska dalje zbog golova u gostima.

Liga šampiona je počela pobedom nad Olimpijakosom, ali su svi ostali mečevi izgubljeni. Ipak napredak se nastavio, Zvezda je sada bila 66. na UEFA listi.

STIGAO JE STANKOVIĆ! 

I nije baš dobro počelo! Tirana je u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona jedva eliminisana, ali je tim pao na Kipru posle penala i Omonija je prošla dalje.

Ipak Ararat je lako dobijen u plejofu za Ligu Evrope, pa se stiglo do još jedne grupne faze. I ona se prošla! Gent je pao dva puta, Slovan jednom, dva puta je Zvezda igrala nerešeno i zaslužila je duel sa Milanom u nokaut fazi.

Tu se sjajno pokazala i izgubila na gol u gostima, a konačno su crveno-beli bili među 50 najboljih u Evropi!

KONAČNO - RENDŽERS!

Ove sezone mnogi su očekivali duel sa Dinamom iz Zagreba, ali je Šerif iz Tiraspolja pobedio i crveno-bele i modre i izbacio ih u Ligu Evrope.

Ipak u LE tim Dejana Stankovića je blistao i ne samo da je prošao grupu, već je to učinio kao prvi, pa je dobio direktan prolaz u drugu rundu nokaut faze. 

Bili su crveno-beli možda i bolji od Rendžersa, statistika to svakako kaže, ali na kraju prvi evropski susret na "Marakani" u martu za 30 godina nije značio i prolaz dalje.

Ipak značio je nove bodove i 34. mesto na listi! A sada, od naredne sezone ti bodovi već moraju da se brane!