Fudbal

TRAŽILI GA MANČESTER SITI I DVE REPREZENTACIJE! Ovo niste znali o Zvezdinoj gol-mašini – nije uvek bio napadač!

Autor Mia Stanković Izvor mondo.rs

Crvena zvezda se nada da je u Ohiju našla špica kog je dugo tražila.

Izvor: MN Press

Crvena zvezda je čekala i na kraju dočekala, stigao je Ohi Omoižuanfo! Korpulentni napadač došao je kao slobodan igrač nakon što mu se okončao ugovor u Moldeu, gde je postao najbolji strelac norveške lige. 

Bilo je i suza nakon što njegov tim nije uspeo da osvoji titulu šampiona države, ali sada ovaj reprezentativac Norveške nigerijskih korena dolazi spreman da reši probleme Dejana Stankovića pred golom.

Ohi Omoižuanfo ima 27 godina, visok je 188 centimetara i preti golu kako iz vazduha tako i šutem. Rođen je u Oslu, ali je zbog nigerijskih korena mogao da igra za dve reprezentacije! 

"Ljudi ne znaju kolika sam vezan za svoje afričke korene, uvek kažem da sam Nigerijac jer se tako osećam, a bio sam u Nigeriji 15-16 puta do sad", rekao je u jednom ranijem intervjuu. 

Iako su Nigerijci želeli da on zaigra za nacionalni tim od U16 uzrasta nastupao je za mlađe selekcije Norveške, a nakon 46 mečeva i 14 golova za mlađe selekcije uspeo je da debituje za prvi tim Norveške 2017. godine na meču sa Švedskom. 

POZIV SITIJA, ODBIJANJE, REKORD!

Fudbalom je počeo da se bavi u malom klubukoji se zove Holmlija sa šest godina i tu ga je Nigerijac koji je trenirao mlađe kategorije lansirao. Za njega se pročulo pa je prešao u Lilestrom, gde je oborio rekord. Ušao je u igru u poslednjem kolu sezone 2010 postigao gol i sa 16 godina i 300 dana postao najmlađi strelac u istoriji norveške lige. 

To nije prošlo neopaženo, pa je dobio poziv Mančester sitija!

"Nisam dobio ugovor u Mančester sitiju, to je bila samo glasina, ali sam otišao na probu. Rekli su mi da sam odličan fudbaler, ali da im trenutno nisam potreban. Ali su mi naglasili da će pratiti moje igre i gledati kako napredujem, pa da mogu da očekujem njihov poziv", rekao je Omoižuanfo.

Taj odlazak u Englesku za njega je bio bolan, ali mu je dao snage da nastavi da napreduje. 

"Najgori momanat moje karijere je bio kada sam čuo da Mančester siti ne želi da me potpiše. Sećam se da sam rekao sebi: 'Dokazaćeš im se jednog dana!'. Od tada sam trenirao još jače", ispričao je Omoižuanfo 2012. godine. 

HTEO KAO ANRI I DROGBA, A STAVILI GA U VEZNI RED

Izvor: FK Crvena zvezda

TIh godina je govorio kako su mu idoli Tijeri Anri i Didije Drogba, ali je isticao da ije samo napadač. Zaista, on je u Norveškoj znao da igra i po strani, iza napadača, a dok je nastupao za Lilestrom posle transfera Nose Igibora on je jedno vreme pokrivao poziciju centralnog veziste. 

Tu se i zadržao dugo, pa to objašnjava činjenicu zašto je sada jedan od najefikasnijih napadača Evrope u godini koja prolazi za pet sezona u Lilestremu dao samo devet golova. Kada je 2015. godine kao slobodan igrač rešio da pređe u drugu ligu ponovo je stavljen u napad i odmah je dao 15 golova za sezonu. 

Vratio se u viši rang u dresu Stabeka i nakon početnih trzavica ponovo krenuo da trese mreže! Od 2017. godine do danas samo je u jednoj sezoni dao manje 10 golova, a u godini iza nas je za Molde pogodio čak 28 puta na 31 meču! 

A sada dolazi na najveću scenu na kojoj je igrao spreman da daje golove i da dokaže ono što nije uspeo te 2012. na probi u Mančester sitiju.

Da može da igra Evropu, da može da se izbori za mesto u nekoj od najboljih liga na svetu!