Android zona

OVE MOBILNE MOŽETE DA BACITE OD 27. SEPTEMBRA! Mnogi android telefoni uskoro neće imati nikakvu funkciju!

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir

Nova važna informacija u svijetu telefona koja se možda tiče i vas. Prema zvaničnim informacijama, mnogi android telefoni uskoro neće imati nikakvu funkciju, pa ukoliko ih imate, to znači i da možete da ih bacite.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Riječ je o telefonima koje je Gugl uveo još u decembru 2010. godine, a poslednju verziju ovog sistema je proizveo u septembru 2011. U pitanju su pametni telefoni sa operativnim sistemom Android 2.3.7 (poznatijima i kao Gingerbread / Medenjak).

I upravo na svima njima od 27. septembra ove godine praktično prestaje podrška i sa njima više nećete moći da se prijavite na Google nalog. A, to znači, da će vam praktično biti onemogućeno korišćenje gotovo svih aplikacija na telefonu.

Način da zaobiđete zabranu

Jedno rješenje da izbjegnete posljedice jeste da zamijenite telefon za onaj koji u sebi ima instaliran Android 3.0 i noviji. Drugo je, kako je u zvaničnoj objavi naznačio Zek Polak "menadžer zajednice", da neke od Guglovih servisa pređete da koristite putem pretraživača.

Još jednostavnije objašnjeno, u slučaju da koristite ovaj telefon, na njemu nećete moći da koristite Guglove aplikacije kao što su Gugl mape, Gmejl, Jutjub, Gugl Plej i sl. niti ćete moći da ažurirate, instalirate i koristite bilo koju drugu aplikaciju.

Iz kompanije su najavili da kada budete pokušali da se ulogujete u svoj nalog ili koristite neku od Guglovih aplikacija, možete očekivati da vam iskače "sistemska greška" koja će vas upozoriti na postojanje greške kod vašeg korisničkog imena i lozinke.

Prema zvaničnim Guglovim statistikama u svetu je 0,3 odsto svih telefona sa Android operativnim sistemom ima instaliran Android 2.3.7. Zvuči malo, ali nije za zanemariti imajući u vidu ukupan broj mobilnih aparata.