Ciljaju loše ćelije

NOVA FORMULA LJEKOVA PROTIV STARENJA: Smart bomba obnavlja disfunkcionalne ćelije

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Novi tip ljekova druge generacije pomoću pametnih tehnologija pronalaze loše i stare ćelije i mijenjaju ih novim, koje i dalje mogu da se dijele i stvaraju nove.

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/humonia

Tokom 2015. medicina i kozmetička industrija omogućile su novi tip ljekova koji su pokazali da imaju izuzetan potencijal usporavanja starenja.

Senolitici, kako se nazivaju ovi ljekovi, predmet su naučnih i medicinskih istraživanja već nekoliko godina i sve je više dokaza da ciljano mogu da obnove stare i umrtvljene ćelije ne oštećujući zdrave.

Takozvane ćelije starosti ili senescentne ćelije su izgubile svoje svojstvo diobe i pored toga se akumuliraju u tijelu i ubrzavaju procese starenja organizma.

Osim što bi se novim pametnim ljekom ove ćelije mogle ciljano i precizno ukloniti, lijek bi mogao da pomogne starijim ćelijama da se obnove i povrate svoje funkcije još neko vrijeme.

Naučnici su tokom prve javne demonstracije uspjeli da uklone umrle i disfunkcionalne ćelije kičmene moždine i zamijene ih zdravim i podmlađenim ćelijama upravo koristeći nove pametne ljekove za ovaj proces. Ipak, prva generacija senolitika imala je isti potencijal liječenja, ali značajan broj propratnih negativnih efekata, zbog čega je nastavljen intenzivan rad na drugoj generaciji tzv. pametnih senolitika.

Izvor: Screenshot/YouTube

Naučnici su uspjeli da izoluju ćelije starosti ili senescentne ćelije po njihovoj membrani i da kodiranjem lijeka naprave takozvane pametne bombe, koje uklanjaju isključivo ovaj tip ćelija ostavljajući zdrave ćelije netaknutim. Jednostavno rečeno - toksini iz lijeka napadaju isključivo nezdrave, stare i istrošene ćelije, uništavaju ih i ne zadržavaju se u organizmu ostavljajući ga svježijim i sa više mjesta za zdrave ćelije.

Laboratorijski testovi su za sada dokazali da naučnici zaista imaju pametne bombe kojima mogu ciljano da unište loše ćelije bez propratnih negativnih efekata na zdrave - što je slična praksa u nekim terapijama protiv kancera.

Na pitanje kada bi ova tehnologija liječenja starosti mogla da bude dostupna ljudima naučnici i doktori sa Univerziteta Lester u Velikoj Britaniji kažu - jednog dana…

Naučna studija i dokazi objavljeni su u Scientific Reports naučnom magazinu.

Tagovi