Kripto odmazda?

KINESKI UDAR NA BITCOIN: Sve transakcije proglašene ilegalnim, zabranjeno i rudarenje kriptovaluta

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Narodna banka Kine zabranila je u petak 24. septembra sve transakcije kriptovalutama, a prekomorske berze koje pružaju usluge kriptovalutama kontinentalnoj Kini smatraće se nezakonitim.

Bitcoin novčić
Izvor: SmartLife / Pexels / Crypto Crow

Kineska centralna banka učinila je sve transakcije kriptovalutama nezakonitim u kontinentalnoj Kini, objavila je banka u zvaničnom saopštenju 24. septembra.

U saopštenju objavljenom na veb stranici Narodne banke Kine, kineski tržišni regulatori i Ministarstvo javne bezbjednosti navode da kriptovalute "narušavaju ekonomski i finansijski poredak, podstiče ilegalne i kriminalne aktivnosti poput kockanja, nelegalnog prikupljanja sredstava, prevara, piramidalnih šema, pranje novca i ozbiljno ugrožavanje sigurnosti imovine ljudi", ali i upozoravaju na "rizike špekulacija trgovanjem virtuelnom valutom".

Kineska jednopartijska država, takođe je rekla da je zabrana kriptovaluta neophodna za “efikasno održavanje nacionalne bezbjednosti i socijalne stabilnosti“.

Nakon objave ove odluke Bitcoin je pao za oko 10 procenata, sa preko 45.050 dolara na oko 40.900 dolara i očekuje se da će odluka imati još jači uticaj na Bitcoin poslovanje i njegovu vrijednost, jer je Kina bilo jedno od tržišta na kojima su kriptovalute do sada relativno dobro funkcionisale.

Bitcoin u Kini: Nestabilna vožnja

Globalna vrijednost kriptovaluta, poput Bitcoin novčića, oscilirala je u poslednjih godinu dana dijelom zbog sve više ograničavajućih propisa u Kini, jer zvaničnici pojačavaju napore da spriječe spekulacije i pranje novca.

Kineski državni predstavnici rekli su u junu da je više od 1.000 ljudi uhapšeno nakon kupovine kriptovaluta sa profitom od kriminalnih aktivnosti.

Prije nego što je u petak Narodna banka Kine saopštila svoju odluku, nekoliko kineskih provincija već je zabranilo rudarenje kriptovaluta zbog naprezanja u snabdijevanju električnom energijom.