Preliminarni rezultati

GALAXY S21 SRUŠIO iPhone 12: Samsung bolji za milion od Apple kompanije

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Uzbudljiv početak 2021. godine ukazuje da će Samsung i Apple ponovo voditi glavnu riječ!

Izvor: YouTube/ Printscreen/ Karl Conrad

Iako je ostalo još svega nekoliko dana do kraja prvog kvartala 2021. godine i najvjerovatnije još najmanje nekoliko nedelja do novih svjetskih izvještaja o tržištu pametnih telefona, Strategy Analytics je sa preliminarnim rezultatima proglasio pobjednika prve runde!

Kompanija Samsung je uspjela da u februaru 2021. godine podigne broj prodatih uređaja, te je u poslednjoj rundi nadmašila broj prodatih telefona najvećeg rivala, kompanije Apple. 

U veoma neizvjesnoj borbi, Samsung je trijumfovao sa 24 miliona prodatih telefona, dok je Apple uspio da proda 23 miliona iPhone uređaja. To u procentima dođe 23,1% udjela na tržištu za Samsung, a za Apple 22,2%. Treće mjesto je zauzeo Xiaomi sa 11,5%, dok su kompanije Vivo i Oppo veoma blizu sa 10,6% i 8,5% udjela na tržištu.

Može se reći da su od poslednjeg kvartala 2020. godine vodeći zamijenili pozicije, a Apple je silovito krenuo početkom ove godine te je u januaru imao 25,4% udjela na tržištu, dok je Samsung imao svega 15,6%. Proizvođač telefona iz Kupertina je u potpunosti iskoristio to što je južnokorejska kompanija plasirala Galaxy S21 telefone u drugom dijelu januara, ali je Samsung upravo zahvaljujući tim modelima uspio da dostigne, pa potom i prestigne razliku.

Kada se uporedi februar 2020. i 2019. godine, Samsung je zabilježio rast od 26 i 12 posto. Ipak, Apple može da bude zadovoljniji jer je broj prodaje njihovih telefona znatno porastao u odnosu na prethodne dvije godine, čak za 74% i 35%, ističe PhoneArena.

Ovi preliminarni rezultati ukazuju da će borba za prevlast na tržištu pametnih telefona biti veoma uzbudljiva do kraja godine. Iako su se Samsung i Apple odvojili od konkurencije, ništa manje neće biti uzbudljivija borba za treće mjesto. Kompanije kao što su Xiaomi, Vivo i Oppo su u potpunosti iskoristile američku zabranu koju je dobio Huawei.