propusti u istrazi

Evropski sud poništio kaznu, Google "dobar" 1,49 milijardi evra

Autor Vesna Kerkez

I pored toga što se Opšti sud u Luksemburgu uglavnom složio sa zaključcima prethodne istrage, zbog činjenice da su evropski regulatori napravili određene propuste tokom nje, novčana kazna je poništena

Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Solen Feyissa

Novčana kazna u iznosu od 1,49 milijardi evra, koju je Opšti sud Evropske unije 2019. godine izrekao kompaniji Google zbog zloupotrebe dominacije u poslovanju sa onlajn oglašavanjem, danas je poništena.

Google je prvobitno optužen za sprečavanje konkurencije da za distirbuciju oglasa koristi druge ad-brokere osim svoje AdSense platforme. Ta nezakonita praksa sprovođena je između 2006. i 2016. godine.

Opšti sud u Luksemburgu sada je konstatovao da su evropski regulatori napravili određene propuste u istrazi. Iako se uglavnom složio sa zaključcima prethodne istrage, zbog navedenih propusta Sud je sada poništio enormnu novčanu kaznu od skoro 1,5 milijardi evra, javio je Rojters.

Presuda, međutim, nije konačna, već je na nju moguće uložiti žalbu najvišoj sudskoj instanci EU, odnosno Evropskom sudu pravde.

Taj sud je prošle nedjelje, u odvojenom postupku, odbacio žalbu Google-a i Alphabet-a, konglomerata u čijem je Google vlasništvu, na još veću kaznu iz 2017. godine u iznosu od 2,4 milijarde evra, koju je nametnula Evropska komisija.

U obrazloženju te presude se navodi da je kazna izrečena zbog zloupotrebe dominantnog položaja u sferi onlajn pretraživanja i nametanja sopstvenog servisa za onlajn kupovinu u odnosu na konkurentske.