Vijesti

Apple mora Irskoj da plati 13 milijardi eura: Evropski sud stavio tačku na sukob dug 8 godina

Autor Aleksandar Blagić

Kompanija Apple mora Irskoj da isplati 13 milijardi evra na ime neplaćenog poreza, zbog nezakonito dobijenih olakšica.

Izvor: SmartLife / YouTube / Apple

Tehnološki gigant Apple mora Irskoj da isplati 13 milijardi evra neplaćenog poreza, odlučio je Evropski sud pravde. Ova presuda okončava proces koji je trajao čitavih osam godina.

Evropska komisija optužila je Irsku da je kompaniji Apple dala protivzakonite poreske olakšice 2016. godine, ali je ta zemlja uporno tvrdila da nema potrebe da se taj porez isplati. Irske vlasti kratko su saopštile da će poštovati odluku suda.

Kompanija Apple saopštila je da je razočarana odlukom da isplati 13 milijardi evra, i optužila Evropsku komisiju za "pokušaj retroaktivne promjene pravila".

"Sud konačno odlučuje i potvrđuje odluku Evropske komisije iz 2016. godine. Irska je kompaniji Apple dozvolila nezakonitu pomoć, i sada zahtevamo od nje da je povrati", saopštio je Evropski sud pravde.

Izvor: YouTube/Amoureuse.delanature

Originalna odluka EK odnosila se na period od 1991. do 2014. godine, kada je Irska dala "Eplu" protivzakonite poreske olakšice. Iako su se i kompanija, i Irska bunile i tvrdile da je sve bilo legitimno, olakšice su proglašene protivzakonitim jer druge kompanije nisu mogle da ih ostvare.

Ovaj slučaj još jedan je u nizu "obračuna" Evrope i američkih tehnoloških giganata. Među temama koje izazivaju najviše reakcija i procesa su oporezivanje, zaštita podataka i zaštita od konkurencije.