Mate XT

Huawei potvrdio trodijelni telefon na preklop: "Epohalni proizvod" stiže 10. septembra

Autor Miloš B. Jovanović

Nakon što je prošle godine prilično iznenadio tehnološki svijet i zabrinuo Vašington naprednim Mate 60 Pro modelom, Huawei sada novim revolucionarnim Mate XT-om nastavlja da demonstrira snagu samostalnog razvoja novih uređaja zavidnih performansi

Hauwei Mate X5
Izvor: Huawei

Kompanija Huawei se sprema da 10. septembra predstavi novi "epohalni proizvod", koji će – što je posebno zanimljivo – premijeru imati samo nekoliko sati nakon što Apple dan ranije, 9. septembra, predstavi svoj novi iPhone 16.

Kineski tehnološki gigant je zakazao "veliku ceremoniju" koju najavljuje poster na kome je prikazan uređaj sa trodijelnim ekranom i dvije suprotne šarke (slika ispod), potvrđujući da novi inovativni pametni telefon zaista stiže u septembru.

Huawei je sopštio i da će se novi uređaj zvati – Mate XT. Kompanija je objavila i tizer video za novi uređaj, ali ćemo na detaljane informacije o njegovim tehničkim karakteristikama najvjerovatnije morati da sačekamo još nedelju dana.

Izvor: Huawei

Novi revolucionarni uređaj do skoro je držan u priličnoj tajnosti i o njemu se, osim jedne objave poznatog kineskog dojavljivača Digital Chat Station-a na društvenoj mreži Weibo, gotovo ništa nije znalo, sem toga da Huawei sprema telefon koji će se preklapati u obliku slova "Z".

Ekran od 10 inča i Ultimate Design

Činjenica da u ovom slučaju nije bilo nikakvih glasina, niti curenja informacija, kao što je to u mobilnoj industriji inače slučaj pred izlazak novih uređaja, sugeriše ili da Huawei uspešno kontroliše curenje informacija iz svojih poslovnih i proizvodih sektora, ili da je telefon još uvek samo prototip.

A o čemu je od to dvoje zapravo riječ najvjerovatnije ćemo saznati u isto vrijeme kad i sve ostale detalje revolucionarnog uređaja. Za sada postoje samo nagađanja sa društvenih mreža da bi Mate XT mogao da pokreće Kirin 9000S ili Kirin 9010 procesor.

Huawei Mate XT | Ultimate Design
Izvor: YouTube / Notebookcheck Additional Content

Inovativni Huawei će, kako su ranije pisali svjetski tech portali, biti prvi komercijalni pametni telefon na svijetu sa duplim preklapanjem i tri OLED ekrana koja, u rasklopljenom položaju, praktično formiraju tablet računar sa velikim displejem dijagonale 10 inča.

Mate XT će, istovremeno, postati deo novog Huawei-jevog Ultimate Design brenda, najekskluzivnije linije pametnih telefona koja nasleđuje prethodnu Porsche Design liniju uređaja, koja je prestala da postoji nakon okončanja partnerstva sa njemačkom kućom 2022. godine.

Izvršni direktor kineske kompanije za potrošačke tehnologije Ričard Ju je, povodom predstavljanja novog Mate XT uređaja, izjavio da je Huawei nakon pet godina ulaganja i razvoja uspio da "pretvori naučnu fantastiku u stvarnost", preneo je Bloomberg.

Iako to možda zvuči preambiciozno, može se ispostaviti da uopšte nije tako. Kineski tehnološki gigant je duže od pet godine na udaru američkih sankcija koje mu onemogućavaju pristup komponentama i saradnju sa tehnološkim kompanijama iz SAD, ali je uprkos tome samostalno uspeo da razvije nove proizvode zavidnih performansi.

Tako je prošle godine, baš u ovo vrijeme, Huawei prilično iznenadio tehnološki svijet predstavljanjem flahship pametnog telefona Mate 60 Pro, koga pokreće napredni Kirin 9000S čip, proizvod Huawei-jeve podružnice HiSilicon, što je u Vašingtonu izazivalo zabrinutost zbog toga što je, kako su tada pisali američki mediji, Kina pronašla način da zaobiđe tehnološka ograničenja nametnuta sankcijama Bijele kuće.