autokorekcija

UNAPREĐENJE! Popularna aplikacija starija od Windows-a značajno unaprijeđena posle više od 40 godina

Najnovija verzija popularne tekst aplikacije NotePad dobila je funkcije poznate iz Word-a, nakon što je prethodno već omogućeno korišćenje tamnog moda i još nekih novih opcija

Izvor: Microsoft

Kompanija Microsoft dodala je nove funkcije u jednu od svojih najstarijih aplikacija, koja je sastavni dio svih njenih operativnih sistema punu 41 godinu, još od 1983. Reč je o popularnom tekst procesoru Notepad, čija je prva 1.0 verzija, inače, starija od samog Windows-a zvanično "rođenog" u novembru 1985. godine.

Najnovija verzija popularne aplikacije dobila je funkcije poznate iz Word-a, "Spellcheck" i "Autocorrect", pa sada može da provjerava pravopis otkucanog teksta i da automatski ispravlja slovne greške.

Provjera pravopisa u Notepadu gotovo je identična načinu na koji Word ili internet pregledač Edge obilježavaju pogrešno napisane riječi, odnosno podvučena je crvenom linijom koja jasno ukazuje na grešku i njeno mjesto u tekstu.

Naravno, opciju provjere pravopisa u Notepad-u moguće je isključiti u podešavanjima. A kada je uključena, autokorekcija automatski ispravlja greške u kucanju, ukoliko i nju prethodno u podešavanjima ne onemogućite.

Dvije nove funkcije Microsoft je najavio i počeo da testira u martu. Prethodno je u Notepad-u već omogućeno korišćenje tamnog, odnosno, Dark Mode-a, funkcije Find and Replace, zatim brojača otkucanih karaktera, tabova, kao i integracija i korišćenje AI chatbot-a Microsoft Copilot.

NotePad Dark Mode u Windows-u 11
Izvor: Microsoft

A ukoliko ste i vi među čestim korisnicima popularnog tekst procesora, a vaš Notepad ipak nema omogućenu ni jednu od navedenih funkcija i opcija, to znači da na vašem računaru nemate instaliran Windows 11, budući na nove funkcije nisu dostupne starijim verzijama tog operativnog sistema.