Inovativno

SKRIVENI EKRAN OD ČAK 100 INČA: Spacetop G1 je jedan od najluđih laptopova koje ste ikad vidjeli

Autor Ilija Baošić

Nesvakidašnji laptop na raspolaganje stavlja AR naočare i virtuelni ekran veličine 100 inča.

Izvor: Sightful

Kompanija Sightful je upravo predstavila Spacetop G1, nesvakidašnji laptop koji tradicionalni ekran zamjenjuje virtuelnim, i to pomoću naočara za proširenu realnost (AR). Novi laptop je od danas dostupan za prednarudžbine, a isporuke će početi u oktobru 2024.

Za razliku od tradicionalne forme prenosivih računara na koju smo svi navikli, sve komponente Spacetop G1 smještene su u kućište tastature, dok poklopac, osim što se u njemu nalazi veb-kamera, više ima zaštitnu ulogu, ali i služi da se u njemu odlože AR naočare kada se ne koriste. Pokreće ga Snapdragon QCS8550, rješenje slično prošlogodišnjem Snapdragon 8 Gen 2 flagship mobilnom čipsetu, kojem na raspolaganju stoji 16 GB RAM.

Izvor: Sightful

Sightful nije tvorac AR naočara koje dolaze uz Spacetop G1. Kompanija zapravo koristi XREAL Air 2 Ultra naočare koje su zvanično lansirane u januaru ove godine, a koje koriste Micro-OLED panele kako bi korisniku projektovale virtuelni ekran veličine čak 100 inča. Napajanje i transfer slike vrši se putem kabla, rezolucija virtuelnih ekrana je 1080p po oku, nivo osvjetljenja dostiže 500 nita, a brzina osvježavanja iznosi 120 Hz.

Dakle, sve što je potrebno kako bi se Spacetop G1 koristio jeste da se uključi, da se AR naočare stave na glavu, a interfejsom se upravlja pomoću tastature i dostupnog trekpeda.

Međutim, operativni sistem koji Spacetop G1 pokreće nije Windows - u pitanju je SpaceOS, rješenje zasnovan na Android-u i namjenski dizajnirano za rad u virtuelnom prostoru. Iako Sightful kaže da razmatra takvu mogućnost, prvi korisnici neće moći da pokreću Android aplikacije, već samo veb-aplikacije, slično Chromebook računarima.

Mogućnost prednarudžbina je dostupna već sada. Zainteresovani svoj uređaj mogu da rezervišu ostavljanjem depozita u iznosu od 100 dolara, a oni najbrži će dobiti popust od 200 dolara. Redovna cijena Spacetop G1 iznosiće 1.900 dolara, a isporuke kreću u oktobru 2024. godine.

Ukoliko su laptopovi nesvakidašnjeg dizajna nešto što vas interesuje, ne propustite da pročitate našu recenziju ASUS Zenbook Duo modela za 2024. godinu.