PSN nalog

Kultni Ghost Of Tsushima preplavljen negativnim kritikama na Steam-u

Autor Vesna Kerkez

Nijedna negativna recenzija, međutim, nema nikakve veze sa igrom ili performansama igre na Steam-u, već se sve fokusiraju na PSN zahtjev za PSN nalogom

Izvor: Sucker Punch Productions / Sony Interactive Entertainment

Nedavni Sony-jev skandal sa igračima igre Helldivers 2 napravio je veliku pometnju. Izdavač igre Arrowhead Game Studios najavio je da će zahtijevati od igrača te igre na računarima povežu svoje PSN naloge sa Steam-om kako bi nastavili da igraju igru i to poslije šest mjeseci igranja, kada je igra zadobila enormnu popularnost.

Mnogi PC igrači ili nisu htjeli da naprave PSN nalog, jer nemaju PlayStation, ili jednostavno nisu mogli jer su živjeli u jednoj od 177 različitih zemalja u kojima to jednostavno nije moguće, računajući i naš region.

Sony je na kraju odustao od odluke nakon što je dobio toliko negativnih kritika, bezbroj negativnih tekstova na internetu ​​i stotine hiljada negativnih recenzija korisnika Steam-a.

Ali šteta je već učinjena, a dobra volja je izgubljena. Jedna od najboljih PlayStation 4 igara ikada napravljenih, Ghost Of Tsushima, stigla je najzad na Steam i već su prisutne negativne kritike korisnika. Iz onoga što je do sada pregledano, nijedna negativna recenzija nema nikakve veze sa igrom ili performansama igre na Steam-u.

Umjesto toga, sve negativne kritike se fokusiraju na PSN zahtjev. U slučaju Ghost Of Tsushima, ovo je bilo mnogo bolje reklamirano i jasno je dato do znanja od samog početka. Helldivers 2 je odustao od ovog zahtjeva nekoliko mjeseci prije nego što je Sony objavio ovu najavu, što je uglavnom razlog zašto je naišao na tako ogromnu reakciju.

Takođe, jasno je dato do znanja da je zahtjev samo za kooperativni dio igre za više igrača i PlayStation preklapanje, što znači da možete da igrate cijelu single player kampanju bez PSN naloga povezanog sa vašim Steam nalogom.

Ghost Of Tsushima-in PSN zahtjev bi uglavnom prošao ispod radara. Sony je sam napravio ovaj problem i "udario" sebi ekser u kovčeg i sada će svako njihovo Steam izdanje koje ima komponente za više igrača biti pogođeno mnogim negativnim kritikama koje se fokusiraju isključivo na to.

Takođe igra se pojavljuje na Steam-u u isto vrijeme kada je Ubisoft otkrio prvu "japansku" Assassin’s Creed igru – Assassin’s Creed Shadows. Ta igra je već upletena u kontroverze oko jednog od svojih glavnih protagonista, Jasuke, i Sony je to lako mogao da iskoristi tako što bi napravio veliku stvar od lansiranja Ghost Of Tsushima Steam-a. Umjesto toga, obe igre su zaglavljene u svojim sopstvenim kontroverzama.

Uspjeh Ghost of Tsushima na računaru je ipak velik uprkos politici Sony-ja za PlayStation Network nalogom za online multiplayer i PlayStation preklapanje.

Rukovodioci kompanije Sony su naznačili da je PC ključ za stalni uspjeh i rast PlayStation poslovanja. Sony je kupio Nixxes Software in 2021. godine, a Nixxes je bio taj koji je upravljao dobro prihvaćenim portom za PC Ghost of Tsushima.

Izvor: Unsplash

Naravno, imajući u vidu uspjeh igara poput Ghost of Tsushima, God of War i Spider-Man na PC-u, mnogi se pitaju koja će PlayStation ekskluziva visokog profila sljedeće dobiti tretman porta i kako će javnost prihvatiti promjene i možda nova iznenađenja.

Poznato je da će sljedeća PlayStation ekskluziva koja će biti lansirana na PC-u biti God of War: Ragnarok, pa čekamo da vidimo šta će biti sa tim.