stigla struja

Svemirski obrt: Japanska letjelica na Mjesecu "oživjela" posle desetak dana neaktivnosti

Autor Miloš B. Jovanović

Pretpostavlja se da su solarni paneli letjelice ponovo počeli da proizvode struju, što prethodno nisu mogli pošto, zbog problema sa slijetanjem, nisu bili okrenuti prema Suncu

Izvor: JAXA

Desetak dana nakon neuspješnog, tačnije nepreciznog, slijetanja na Mjesec, mala japanska svemirska letjelica SLIM je ponovo proradila i nastavila svoju misiju.

Kako je saopštila japanska svemirska agencija (JAXA), pretpostavlja se da su solarni paneli letjelice ponovo počeli da proizvode energiju, što prethodno nisu mogli. Zbog problema sa slijetanjem, ti paneli nisu bili okrenuti prema Suncu, pa nisu mogli da proizvedu električnu energiju. SLIM je potom, neko vrijeme, radio na baterije nakon čega se isključio.

Japanska agencija je komunikaciju sa svemirskom letjelicom ponovo uspostavila u nedelju uveče‚ a njene kamere su ponovo počele da snimaju fotografije površine Mjeseca.

Operacije letjelice SLIM bi trebalo da traju nekoliko dana. Lender ima zadarak da traga za mineralom olivinom koji potiče iz Mjesečevog omotača, prenosi japanska agencija Kyodo. Mineral je sastavni dio stenovitog unutrašnjeg sloja Mjeseca, koji okružuje njegovo jezgro.

Stručnjaci JAXA smatraju da bi upoređivanje tih minerala sa njihovim uzorcima pronađenim na Zemlji moglo da dokaže hipotezu o "džinovskom udaru", prema kojoj je Mjesec nastao prije oko 4,6 milijardi godina nakon sudara Zemlje sa drugom planetom.

Letjelica SLIM, lansirana 20. januara, sletjela je oko 55 metara dalje od planiranog cilja. Zbog problema pri slijetanju ostao je u pogrešnom položaju, pa su njegovi solarni paneli ostali okrenuti prema zapadu, zbog čega su ostali udaljeni od izvora energije, odnosno sunčevih zraka.

Inače, slanjem letjelice na Mjesec, Japan je, uz Rusiju, SAD, Kinu i Indiju, postao peta zemlja u istoriji letova u Svemir čija je letjelica sletjela na taj Zemljin satelit.

BONUS VIDEO: