Vijesti

ŠTA UKLJUČUJE PROMJENA ZAKONA KOJA SE ODNOSI NA INFLUENSERE: Reklamiranje koje smo do sada viđali postaje prošlost

Autori Ivona Ulićević Euractiv

Uticajni influenseri suočiće se s pozamašnim kaznama ako ne uspiju jasno da označe saradnju brendova ili da otkriju svoje komercijalne interese

Izvor: MONDO

Italija uvodi stroga pravila za influensere koja će se u početku primjenjivati na influensere s više od milion pratilaca što povlači moguće kazne ukoliko ne budu poštovali propisana pravila.

"Istaknuti influenseri" suočiće se s pozamašnim kaznama ako ne uspiju jasno da označe saradnju brendova ili da otkriju svoje komercijalne interese. Predložene smjernice takođe imaju za cilj da zaštite djecu, s novim skupom propisa koji uključuju stroge kazne za influensere koji ne oglašavaju ispravno svoju saradnju s brendom i vlastite komercijalne interese, s kaznama do 250 hiljada eura.

"Divlji zapad influensera je gotov. Počinjemo sa velikima, ali će i ostali morati da se prilagode", rekao je šef AGCOM Đakomo Lasorela, prenosi italijanska La Republica.

AGCOM je u saopštenju rekao da će se njegove mjere odnositi na "komercijalnu komunikaciju i zaštitu temeljnih prava ljudi, maloljetnika i sportskih vrijednosti". U slučaju plasmana proizvoda, "influenseri su dužni da stave upozorenje o reklamnoj prirodi sadržaja", stoji u saopštenju.
Stroža pravila za influensere prošle godine uvedena su i u drugim evropskim zemljama. U junu je Francuska donjiela zakon prema kojem se influenseri mogu suočiti s kaznom zatvora ako se utvrdi da su prekršili nove propise o reklamiranju. Bio je to prvi put da je posao influensera zakonski definisan u Evropi, piše BBC.

Francuski poslanici i senatori tada su prevazišli neslaganja oko zakona koji ima za cilj regulisanje komercijalnog uticaja i borbu protiv zloupotreba na društvenim medijima.

Senat je tada naglasio potrebu za transparentnošću, pa je dogovoreno jda će svi reklamni ili sponzorisani video snimci uključivati pominjanje oglasa ili komercijalne saradnje, bez obzira na trajanje videa.

U oktobru je Evropska komisija najavila da će pojačati nadzor nad poslovnim praksama i aktivnostima influensera, navodeći da će kreatori digitalnog sadržaja morati "da slijede poštenu komercijalnu praksu, a njihovi pratioci imaju pravo na transparentne i pouzdane informacije".

Reklamirala kolač tvrdeći da će pomoći dječjoj bolnici

Italijansku javnost potresao je nedavno slučaj zloupotrebe uticaja na mrežama, kada je influenserka Kjara Feranji, koja ima gotovo 30 miliona pratilaca na Instagramu, kažnjena s nešto više od milion eura jer je tvrdila da će prodaja "dizajnerskog" ružičastog božićnog kolača pomoći u finansiranju dječije bolnice u Torinu. U stvarnosti je proizvođač kolača dao novac bolnici nekoliko mjeseci prije lansiranja proizvoda.

Proizvođač pomenutog slatkiša je, zapravo, dao novac bolnici nekoliko mjeseci prije lansiranja proizvoda. U izjavi objavljenoj svojim pratiocima rekla je da je napravila "grešku u dobroj vjeri... povezujući komercijalnu aktivnost s dobrotvornom". Prošle nedjelje je italijanska policija objavila da će protiv Feranji biti pokrenuta službena istraga zbog prevare u vezi sa slučajem božićnog kolača.