Vijesti

REAKCIJA METE NAKON NOVOG ZAKONA O ONLAJN VESTIMA: Fejsbuk i Instagram ograničavaju korisnicima pristup

Autori Euractiv.rs Milena Backović

Predlog zakona primorava velike platforme da plate nadoknade izdavačima i medijima za sadržaj objavljen na njihovim sajtovima.

Izvor: EPA-EFE

Kompanija Meta je rekla da će početi da ograničava vesti na svojim platformama kanadskim korisnicima, nakon što je parlament usvojio kontroverzni Zakon o onlajn vijestima.

Predlog zakona primorava velike platforme da plate nadoknade izdavačima i medijima za sadržaj objavljen na njihovim sajtovima.

Meta i Gugl su već testirali ograničavanje pristupa vijestima nekim Kanađanima.

Godine 2021. australijskim korisnicima je zabranjeno da dele ili čitaju vesti na Fejsbuku kao odgovor na sličan zakon.

Kanadski Zakon o onlajn vijestima, koji je u četvrtak odobrio Senat, postavlja pravila koja zahtjevaju od platformi kao što su Meta i Gugl da pregovaraju o komercijalnom poslovanju i plaćaju medijima za njihov sadržaj.

Meta je zakon nazvala „potpuno pogrešnim zakonodavstvom koje ignoriše realnost načina na koji naše platforme funkcionišu".

U četvrtak je rečeno da će biti ukinuta dostupnost vesti na Fejsbuku i Instagramu za sve korisnike u Kanadi - prije nego što zakon stupi na snagu.

Izvor: EPA-EFE

„Zakonodavni okvir koji nas primorava da plaćamo za linkove ili sadržaj koji ne postavljamo, a koji nisu razlog zašto velika većina ljudi koristi naše platforme, nije ni održiv ni izvodljiv", rekao je portparol Mete za Rojters.

Kompanija je saopštila da promene u vezi sa vestima neće imati uticaja na druge usluge za kanadske korisnike.

Gugl je nazvao predlog zakona „neizvodljivim" u sadašnjem obliku i rekao da nastoji da sarađuje sa vladom na pronalaženju „puta napred".

Savezna vlada kaže da je zakon o onlajn vestima neophodan „da bi se poboljšala pravičnost na kanadskom tržištu digitalnih vesti" i da bi se omogućilo medijskim organizacijama da im se „obezbijedi pravična nadoknada" za vijesti i linkove koji se dijele na platformama.

Analiza zakona koju je izvršila nezavisna parlamentarna komisija za budžet procenjuje da bi medijske kompanije mogle da dobiju oko 329 miliona kanadskih dolara (250 miliona američkih dolara) godišnje od digitalnih platformi.

Ranije ovog mjeseca, kanadski ministar nasleđa Pablo Rodrigez rekao je za Rojters da su testovi koje sprovode tehnološke platforme „neprihvatljivi" i da predstavljaju „pretnju".

U Australiji, Fejsbuk je vratio sadržaj vesti svojim korisnicima nakon što su razgovori sa vladom doveli do amandmana.

Izvor: EPA-EFE

U četvrtak je kabinet ministra Rodrigeza saopštio da se ove nedelje sastao sa predstavnicima Gugla i Fejsbuka i da su planirane naredne diskusije - ali će vlada krenuti dalje sa implementacijom zakona.

„Ako vlada ne može da se založi za Kanađane protiv tehnoloških giganata, ko će?" rekao je u saopštenju.

Medijske grupe pozdravile su usvajanje zakona kao korak ka tržišnoj pravičnosti.

„Pravo novinarstvo, koje stvaraju pravi novinari, i dalje je traženo od strane Kanađana i od vitalnog je značaja za našu demokratiju, ali košta pravi novac", rekao je Pol Digan, predsednik i glavni izvršni direktor medijske grupe "News Media Canada".

Očekuje se da će Zakon o onlajn vestima stupiti na snagu u Kanadi za šest mjeseci.