Vijesti

Korona popustila, ali je smartfon tržište opet značajno palo

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Razlog novog tromesečnog pada od gotovo 10 procenata je svetska ekonomija, koja je opet u krizi.

Izvor: SMARTLife / WIKO

Ljudi su značajno manje kupovali pametne telefone tokom prethodna tri meseca (april, maj i jun tj. Q2 2022), a razlog tome više nije korona.

Samsung je zauzeo prvo mesto s 21% tržišnog udela, jer je ojačao svoju ponudu serije Galaxy A, čiji smo najznačajniji model nedavno testirali - Galaxy A53 5G.

Apple je bio drugi sa 17% udela, jer je iPhone 13 i dalje tražena roba.

Xiaomi, Oppo i vivo nastavili su da se bore u Kini pre svega pretrpevši padove redom i zauzeli su 14%, 10%, odnosno 9% tržišnog udela s tim da vivo ima najviše izgleda za ponovni rast, jer je nastavio širenje u Evropi i predstavio svoj flagship model vivo X80 Pro u mnogim EU zemljama u kojim posluje.

Prekomerna ponuda telefona srednjeg ranga postala je problem za dobavljače koji sad moraju da se koncentrišu na novi period prilagođavanja i spreme se za lansiranja skupljih modela, jer potrošači s ograničenim budžetom i pažljivijim načinom trošenja, koji je ustanovljen još tokom korone, ne menjaju svoje uređaje kao nekada.

Istovremeno, nestašica komponenti koja traje i dalje, pa i pritisci na troškove polako popuštaju, ali ostaje nekoliko problema u logistici i proizvodnji poput pooštravanja uvoznih zakona i carinskih postupaka na nekim tržištima u razvoju koji odgađaju isporuke, objasnio je Canalys.

U bliskoj budućnosti dobavljači će nastojati da ubrzaju prodaju koristeći promocije i ponude pre novih lansiranja tokom praznične sezone kako bi ublažili pritisak likvidnosti kanala. Ipak, za razliku od prošlogodišnje zadržane potražnje, ali će morati da pomire s činjenicom da je na interes potrošača ove godine uticala i ogromna inflacija, koja je posle nešto više od decenije i poslednje velike ekonomske krize ponovo u centru pažnje.

Izvor: Canalys

Ukupno je tokom Q2 2022. perioda širom sveta isporučeno 316 miliona pametnih telefona, što je pad od značajnih devet posto u odnosu na isto tromesečje 2021. godine.

Samsung je svoj udeo s prošlogodišnjih 18 posto povećao na 21, a za isto toliko je i Apple povećao svoj udeo, sa 14 na 17%. Treći na tržištu, Xiaomi, je i tokom ovog kvartala zabeležio pad isporuka za tri procenta, sa 17 na 14, dok su Oppo i vivo pali za po jedan procenat, sa 11 na 10, odnosno sa 10 na devet procenata udela na tržištu.

Tagovi