Ultra dobro

Xiaomi 12S Ultra: Najbolje što Leica partnerstvo može da ponudi

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Leica optimizacija kamera, senzor glavne kamere od 1", Snapdragon 8+ Gen 1 i zasljepljujući AMOLED ekran od 1500 nita, upakovani u goveđu kožu.

Izvor: Xiaomi

Xiaomi je na današnjoj premijeri, osim Xiaomi 12S i Xiaomi 12S Pro modela, predstavio i ono najbolje što je mogao da ponudi - Xiaomi 12S Ultra.

Xiaomi se udružio sa kompanijom Leica kako bi širokim masama donio najbolje fotografije uslikane pametnim telefonom na tržištu. Kako tvrde, nisu samo iskoristili Leica ime, već su udruženim snagama radili na tome da donesu autentični izgled fotografija ove kompanije, a za to im je bilo potrebno oko 250.000 fotografija. Zajedno su, osim autentičnog Leica izgleda, predstavili i Leica Vibrant funkciju, namijenjenu stvaranju živopisnijih fotografija.

Izvor: YouTube / Xiaomi / Screenshot

Senzori sekundarnih kamera su IMX 586 od 48 MP. Ultraširokougaona kamera ima FOV od 128°, a telefoto kamera ima sposobnost zumiranja 120x. Tu su i dTOF senzor, senzor treperenja i dvostruki blic.

Xiaomi 12S Ultra ne bi bio ono najbolje što Xiaomi može da ponudi kada ne bi koristio najnoviji čipset. Snagu ovom uređaju daje Snapdragon 8+ Gen 1, osmojezargni procesor sa frekvencijama do 3,2 GHz.

Na prednjoj strani uređaja se nalazi AMOLED ekran od 6,73 inča, rezolucije 3200 x 1440 piksela i brzine osvježavanja od 120 Hz. Xiaomi koristi LTPO 2.0 tehnologiju, te ovaj panel ima izmjenjive brzine osvježavanja. Prisutna je HDR10+, kao i Dolby Vision podrška, a osvijetljenost ekrana je nevjerovatnih 1500 nita.

Unutar telefona se nalazi baterija kapaciteta 4860 mAh, koja se puni putem USB Type-C porta. Kompanija koristi svoj Surge G1 čipset koji služi da optimizuje punjenje i samu bateriju, a prisutna je i podrška za brzo punjenje od 67 W, odnosno 50 W za bežično punjenje, odnosno 10W za obrnuto bežično punjenje. Uređaj posjeduje IP68 sertifikat otpornosti na vodu i prašinu.

Od ostalih funkcija telefon posjeduje podršku za 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NFC, GPS, Galileo, Glonass, a pokreće ga MIUI 13, zasnovan na najnovijem Android sistemu.

Nije poznato da li će i kada ovaj uređaj stići na naše tržište, ali njegova cijena u Kini iznosi 5999 juana (oko 860 eura) za konfiguraciju sa 8 GB RAM i 256 GB UFS 3.1 interne memorije.

Tagovi