Tračak nade

Tržišna kapitalizacija kriptovaluta se na kratko vratila iznad bilion dolara - da li se kripto oporavlja?

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Vrednost većine kriptovaluta je porasla, što je dovelo do toga da tržišna kapitalizacija digitalne valute ponovo pređe bilion dolara

Izvor: Unsplash

Dve najveće kriptovalute, Bitcoin i Ethereum, doživeli su blagi porast tokom poslednjih nekoliko dana, koji je pomogao da se ukupna tržišna kapitalizacija digitalnih valuta vrati iznad granice od bilion dolara, iako samo na kratko. Dok je ta prekretnica udaljena oko 50 milijardi dolara u vreme pisanja, većina digitalnih sredstava je doživela porast u poslednjih sedam dana.

Poslednjih nekoliko nedelja nisu bile najsrećnije kada je kripto u pitanju. U maju je Bitcoin pao na najnižu vrednost od 2020. godine, obrisavši bilion dolara sa tržišta, a nakon toga je usledilo zamrzavanje povlačenja na kriptoplatformi Celsius Network zbog "ekstremnih tržišnih uslova“.

Ipak, kripto je nedavno doživeo mali preokret. U vreme pisanja ovog teksta, Bitcoin vredi 21.407 dolara, dok je Etherium, koji se kretao oko 880 dolara 18. juna, sada na 1.214 dolara. Ti brojevi su i dalje oko 30% niži nego što su bili na početku ovog meseca, a samo su delić vrednosti tokom novembra prošle godine. Investitorima će svakako biti drago da vide da se dve najpopularnije kriptovalute kreću u pravom smeru.

Pogled na 100 najboljih kriptovaluta pokazuje sličnu priču u prethodnih sedam dana. Većina je porasla, a Dogecoin je skoro 30% vredniji nego pre nedelju dana, čemu je verovatno pomogao Ilon Mask, koji kaže da nastavlja da podržava i kupuje Doge.

CoinMarketCap trenutno procenjuje globalnu tržišnu kapitalizaciju kriptovaluta ispod bilion dolara (950 milijardi dolara), ali to bi se moglo ponovo promeniti, ako se trendovi rasta nastave.

Moraćemo da sačekamo da vidimo da li su kriptovalute prebrodile oluju, kao i da li će nastaviti da se dižu, ili je ovo samo privremeno olakšanje pre drugog pada.

Da li mislite da se sprema obrt?

Tagovi