Izmjereno!

BRZINA BROADBAND INTERNETA U CRNOJ GORI ISPOD SVJETSKOG PROSJEKA: Malo smo bolji u domenu mobilnog, ovo je lista!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Speedtest.net aplikacija prikupila je podatke o prosječnoj brzini mobilnog i broadband neta u svijetu i Crna Gora ne stoji baš najbolje ni na jednoj listi.

Izvor: SmartLife / Samsung

Prema zvaničnim podacima za februar, Crna Gora je izuzetno skromno napredovala na globalnim listama brzine interneta.

Prosječna brzina interneta u svijetu u mobilnim mrežama, što se download metrike tiče je 29,91 Mb/s, a kad je upload u pitanju 8,54 Gb/s, uz latenciju od 29 ms.

Ovo pokazuju podaci koje je objavila Ookla, na osnovu testova koje korisnici sprovode na svojim uređajima putem aplikacije Speedtest.net.

S obzirom na to da u Crnoj Gori nemamo 5G mrežu brzina interneta u mobilnom segmentu nije impresivna - tek 43,37 Mb/s za download i 13,62 za upload što je bilo dovoljno za napredak od samo dvije pozicije, i to na vrlo skromno 45. mjesto globalne liste. Ispred nas su Hrvatska na 11. mjestu, Severna Makedonija na 20. i Slovenija na 27. mestu, dok je Srbija na 41. mjestu, a Albanija na 43.

Najveću prosječnu brzinu od 133 Mb/s imaju građani Ujedinjenih Arapskih Emirata, a slijede Norveška sa 118 Mb/s, Južna Koreja sa 116 Mb/s, Katar sa 113 i Holandija sa 107 Mb/s. Ispod 100 Mb/s su Saudijska Arabija i Bugarska s 94 Mb/s, Danci imaju 94 Mb/s, Kinezi 87 Mb/s, a građani Kuvajta 81 megabit u sekundi.

Izvor: Ookla

Što se tiče broadband pristupa internetu (optika, koaksijalni kabl, bakarna žica) Crna Gora stoji dosta lošije - napredak na 61. mjesto sa prosječnom brzinom download-a od 50.56 Mb/s i prosječnom brzinom upload-a od 14,01 Mb/s. Ispred nas su Slovenija na 52. mjestu, Bugarska na 56. mjestu, Rumunija na 10. poziciji i Mađarska na 17, dok je Srbija na 65.mjestu.

U svietu je prosek 60 Mb/s pri download parametru, 26 Mb/s pri upload-u, uz 10 ms latenciju, što znači da je brzina broadband interneta u Crnoj Gori ispod svjetskog prosjeka.

Da li ste vi zadovoljni brzinom svog interneta?

Tagovi