Pažnja!

WINDOWS IMA ŠOKANTAN BEZBEDNOSNI PROPUST! Hakeri mogu da preuzmu vaš sistem, a ovo je jedini način da se zaštitite!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Dobra vest je da je u pomoć priskočila bezbednosna grupa 0patch i objavila sopstvenu mikro-zakrpu, a Forbes piše da je otvorena za preuzimanje i kompatibilna s novim Windows 10, Windows 11 i Windows Server verzijama.

Zabrinuta radnica
Izvor: Pexels/ ANdrea Piacquadio

Windows 10 i Windows 11 korisnici su se nedavno suočili s ozbiljnom opasnošću, pa bi trebalo da reaguju što pre.

Radi se o tome da je u okviru obe verzije operativnog sistema otkrivena ozbiljna ranjivost koju Microsoft ne samo da nije uspeo da zakrpi, već ju je samo pogoršao.

Ranjivost je obeležena kao CVE-2021-34484, a hakerima omogućava da preuzmu kontrolu nad Windows 10, Windows 11 i Windows Server sistemima.

Bezbednosni eksperti su šokirani zbog toga što se radi o bezbednosnom propustu za koji u kompaniji Microsoft znaju već sedam meseci.

Bleeping Computer piše da su skorašnja ažuriranja napravila još gomilu problema za Windows korisnike, među njima i to da Bluetooth izaziva takozvani "plavi ekran smrti", grešku u Windows Active Directory, te druge komplikacije. Kompanija je nakon toga objavila nekoliko hitnih zakrpa, a stručnjaci ističu da nešto mora da se promeni što pre, jer su ovakve greške nedopustive.

Bezbednosne zakrpe su se pokazale kao neuspešne, a iz kompanije je stiglo saopštenje u kojem piše da su "svesni opasnosti i da rade na tome da je reše", bez datuma kada bi to moglo da se dogodi.

Dobra vest je da je u pomoć priskočila bezbednosna grupa 0patch i objavila sopstvenu mikro-zakrpu, a Forbes piše da je otvorena za preuzimanje i kompatibilna s novim Windows 10, Windows 11 i Windows Server verzijama. Da bi je preuzeli korisnici moraju da kreiraju nalog na 0patch Central, te da preuzmu 0patch Agent.

Ovo nije prvi put da se Microsoft suočava s ovakvim problemima, pa neki već ističu da je možda vreme da se napusti Windows. Ostaje da se vidi kako će se stvari razvijati ubuduće.

Tagovi