Nema više tajni

KINESKI ROVER STIGAO DO MISTERIOZNOG OBJEKTA NA MJESECU: Nije svemirska tehnologija, već kamen u obliku zeca

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Na fotografijama koje je rover poslao na matičnu planetu mogao je da se vidi objekat kockastog oblika, koji su već tada nazvali „Mjesečevom kockom“.

Yutu
Izvor: Smart Life/ @iGadgetPro

Kineski rover Yutu-2 se na površinu Mjeseca spustio još početkom 2019. godine, u okviru istorijske misije Chang’e 4.

Od tada na Zemlju šalje zanimljive podatke, a krajem 2021. godine je stigao i snimak neobičnog oblika s Mjeseca.

Na fotografijama koje je rover poslao na matičnu planetu mogao je da se vidi objekat kockastog oblika, koji su već tada nazvali „Mjesečevom kockom“.

Yutu-2 zaputio se odmah uputio k njemu, kako bi istražio detalj koji je na snimku zauzimao tek nekoliko piksela.

Rover je i ranije slao zanimljive informacije sa svoje pozicije u kosmosu, na primjer onu o neobičnoj supstanci koja je ličila na gel. Ispostavilo se da se radi o čvrstoj tvari, to jest o kamenju koje pokriva površinu Mjeseca. Zbog toga se pretpostavljalo da nova „kocka“ ne krije veliku tajnu, već da je u pitanju stijena ili krupno kamenje.

Mjesec dana kasnije se ispostavilo da su skeptici bili u pravu – nema razloga za uzbuđenje, kocka na dalekoj strani mjeseca je samo kamen u obliku zeca. Rover je do „kocke“ putovao četiri zemaljske nedelje, da bi se konačno približio dovoljno da vidi o čemu se zapravo radi.

Na novim fotografijama može da se vidi kamen koji se nalazi u blizini kratera. Zanimljivo je da liči na zeca, budući da u kineskoj mitologiji jedan zec živi upravo na Mjesecu, s boginjom Chang-e.

Moon Rover 2022 update in 4K UHD of Mysterious Hut (China’s Yutu-2 mission)
Izvor: Smart Life/ @iGadgetPro

Ideja o vanzemaljskoj tehnologiji na Mjesecu omiljena je u popularnoj kulturi, pa je ima svuda – na primjer u filmu 2001: A Space Odyssey. Stvarnost je ipak nešto drugo – nova kocka leži na Von Kármán krateru, i obična je stijena (dobro ne obična – stijena sa Mjeseca).

Tagovi