Bitcoin mnogo troši

MOZILLA ODUSTALA OD KRIPTOVALUTA: Životna sredina važnija od donacija

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Na opasnosti od rudarenja kriptovaluta se upozorava već neko vreme, budući da se troše ogromne količine energije.

Bitcoin novčići
Izvor: SmartLife / Unsplash / Executium

Nekoliko dana nakon što je najavila da prihvata donacije u kriptovalutama, Mozilla je odluku stavila na pauzu zbog brojnih kritika o uticaju rudarenja na životnu sredinu.

Najava je bila još jedna potvrda za Dogecoin, a Mozilla je ovu funkciju dobila nakon što se udružila s BitPay – vodećom platformom za kripto-transakcije.

Na spisku su se našle i druge kriptovalute, a tom prilikom je objašnjeno da se uplate odmah prevode u dolare, kako bi se izbegle vrtoglave promene vrednosti, pa samim tim i zloupotrebe.

Mnogi su odmah kritikovali ovaj potez, budući da rudarenje kriptovaluta ugrožava životnu sredinu, a neki su otišli toliko daleko da su zapretili da će zauvek napustiti Firefox.

Fondacija Mozilla je odluku suspendovala nakon što su stigle kritike osnivača, a u saopštenju stoji da su donacije na pauzi sve dok se ne utvrdi kako se odluka uklapa u nastojanja da se stane na put klimatskim promenama.

Odluka o uključivanju kriptovaluta u donacije za neprofitnu fondaciju je najavljena šaljivim tvitom, ali je osnivač Džejmi Zavinski odmah reagovao vrlo negativno. U svom tvitu je napisao da bi svi koji stoje iza odluke trebalo da se stide što učestvuju u uništavanju planete.

Na opasnosti od rudarenja kriptovaluta se upozorava već neko vreme, budući da se troše ogromne količine energije. U Kazahstanu je krajem 2021. taj problem ima još jednu dimenziju, jer je došlo do nestašica struje. Zemlja se suočila s restrikcijama, a prema onome što pišu mediji, to se između ostalog dogodilo i zbog rudarenja. Vlasti su zbog toga najavile restrikcije za 50 registrovanih kripto-rudara, a nakon što su ovi potrošili toliko električne enrgije da je distributer bio prinuđen da u oktobru zaustavi čak tri elektrane.

Slično bi moglo da se dogodi i u drugim delovima sveta, pa se oni koji su svesni štetnog uticaja već neko vreme bune protiv digitalnih valuta. Za rudarenje kriptovaluta kao što su Bitcoin i Ethereum se troši mnogo energije, a isto važi i za čuvanje. Bitcoin tako guta iste količine struje kao pojedine zemlje, a dobar deo se proizvodi iz fosilnih goriva kao što je ugalj, što dodatno utiče na zagađenje.

Bitcoin Mining is BAD For The Climate!?
Izvor: Smart Life/ @Coin Bureau

Slično se dogodilo i kompaniji Tesla, a nakon što je prihvatila Bitcoin. Mnogi su odmah ukazali na to da se pozitivan uticaj električnih vozila dobrim delom potire prihvatanjem kriptovaluta.