Zvijezde i tračevi

Bora Čorba i Balašević 40 godina nisu govorili, evo i zašto: Bili nerazdvojni, a onda su javno pale teške reči

Autor Katarina Bojović

Bora Đorđević i Đorđe Balašević javno su razmenivali prozivke nakon što su prekinuli saradnju.

Izvor: Youtube/ Dok anđeli spavaju/Printscreen/ATA Images/Antonio Ahel

Bora Đorđević i dalje se zbog lošeg zdravstvenog stanja nalazi na respiratoru u Kliničko-bolničkom centru u Ljubljani gde mu se lekari, prema navodima medija bore za život.

Brojne javne ličnosti uputili su mu reči podrške, Vlado Georgiev javno besneo, dok malo ko zna da sa nekima ipak nije bio u dobrim odnosima. Proslavljeni srpski roker poznat je, ne samo po svojim pesmama koje su osvojile generacije, već i po svom oštrom jeziku i mišljenju koji se nije libio da iskaže u svakoj situaciji.

Tako je pre 40 godina došlo do sukoba između njega i pokojnog Đorđa Balaševića, sa kojim je svojevremeno blisko sarađivao.

Odnos su započeli saradnjom tokom rane faze karijere. Konflikt između njih je započeo još sedamdesetih godina, kada je Balašević kritikovao pesmu "Lutka sa naslovne strane" grupe "Rani mraz", u kojoj je Bora bio član.

Zbog neslaganja oko ove pesme, Bora je napustio grupu, raskinuo saradnju sa Balaševićem i osnovao grupu "Riblja čorba". Ipak, sukob je doživeo eskalaciju i legendarni pevači počeli su javno da se prozivaju.

Tokom koncerta u beogradskoj Areni, Balašević je kritikovao Boru zbog nastupa kao predgrupa Aci Lukasu.

"Jedan moj nekadašnji kolega iz grupe "Rani mraz" u novogodišnjoj noći na Trgu nastupa kao predgrupa Aci Lukasu...", rekao je Balašević, a onda je ubrzo stigao i odgovor Bore Čorbe, koji je u svojoj knjizi "Pusto ostrvo" nazvao Balaševića "najgorim papučarom", ističući da njegova supruga Olivera ima preveliki uticaj na njegov život.

Izvor: YouTube/ Dream House

Bora je u pesmi "Predejane" opisao situaciju koja se odnosi na Balaševića, ali je naglasio da ga ne zanima Balaševićeva reakcija na njegove komentare.

"Ako na njih uriniram, mokri do kože gole, neće više da me vole i draži će im biti Đole. A on od svoje Olivere niti piša, niti se*e", stihovi su Borine pesme u novoj zbirci.

Poslušajte:

U 2008. godini, Bora je u emisiji Rade Radenović izjavio da poštuje Balaševićev rad, ali ne i njega kao osobu.